Livre
Néerlandais
In een park in Moskou worden drie onherkenbaar verminkte lijken gevonden; de koppige commissaris van de moordbrigade - die in zijn onderzoek gehinderd wordt door de geheime dienst - heeft dan ook veel moeite om achter de ware toedracht te komen.
Titre
Gorki Park
Auteur
Martin Cruz Smith
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Gorki park
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2007
479 p.
ISBN
9789041412348

Commentaires

Inspecteur Arkadi Renko krijgt na de ontdekking van drie afschuwelijk verminkte lijken in het Moskouse Gorki-park met een zaak te maken die onvermoede uitlopers heeft. Als de KGB zich ermee gaat moeien, opent zich geleidelijk aan een net van intriges, waarin niemand meer betrouwbaar blijkt te zijn. Renko gaat verbeten door en ontmaskert tegen alles en iedereen in -- de doden vallen bij bosjes -- een smerig zaakje, dat tot in de USA uitdeint en waarvan de achtergrond de handel in sabelbont blijkt te zijn. Een spannende, professioneel geschreven detectiveroman, berustend op solied achtergrondmateriaal. Het hoofdpersonage mist wel wat psychologische achtergrond, de veelheid van de gebeurtenissen is verwarrend (vooral op het einde), het toeval speelt een te grote rol, de techniek van het achterhouden van informatie aan de lezer draagt wel bij tot de verrassing, doch vermindert de betrokkenheid. Maar laat dit de pret niet bederven. Aantrekkelijk is de ongewone Moskouse achtergrond en de va…Lire la suite
Een Moskouse politiefunctionaris onderzoekt een drievoudige moord en lost de zaak op ondanks tegenwerking van hoge functionarissen. De meervoudige intrige wordt helder uitgewerkt. De verschillende verhaallijnen komen feilloos samen in een spannende apotheose. Onopgesmukt, beeldend taalgebruik, verrassende wendingen en levendige dialogen houden de spanning hoog. Uitstekende tekening van het dagelijks leven en onderlinge verhoudingen in (politieke) politiekringen in het Moskou van de jaren '80 van de 20e eeuw. De karakters, met name de hoofdpersoon, worden psychologisch voorbeeldig uitgewerkt tot meeslepende round characters. Het boek werd succesvol verfilmd. Het eveneens bekende 'Red Square' is ook van deze auteur. De schrijver besteedde acht jaren research aan deze roman. Paperbackeditie, kleine druk.

À propos de Martin Cruz Smith

CC BY 2.0 - Image by Mark Coggins from San Francisco

Martin Cruz Smith, né Martin William Smith le 3 novembre 1942 à Reading, Pennsylvanie, est un romancier et scénariste américain. Il utilise parfois les pseudonymes Nick Carter, Jake Logan, Simon Quinn et Martin Quinn.

Biographie

Ses parents sont John Calhoun Smith, musicien de jazz, et Louise Lopez, amérindienne, chanteuse de jazz et animatrice de mouvements pour la défense des droits des indiens d'Amérique.

En 1977, il change légalement son second nom de William en Cruz, nom de sa grand-mère maternelle.

Diplômé en 1964 de l'université de Pennsylvanie, il commence comme reporter au Philadelphia Daily News en 1965, puis devient directeur de magazines de 1966 à 1969, avant de se consacrer entièrement à la littérature. Son premier roman, The Indians Won (1970), présente la que…En lire plus sur Wikipedia