De lange weg

Michael Grant (auteur), Irene Paridaans (traducteur)
Zomer 1943: de GI 's Frangie, Rainy, Jenou en Rio gaan met hun medesoldaten naar het eiland Sicilië. Er wordt keihard gevochten onder slechte omstandigheden. Rainy wordt vanwege de maffiaconnecties van haar vader ingezet voor een speciale missie. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
De lange weg
Auteur
Michael Grant 1954-
Traducteur
Irene Paridaans
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Silver stars
Éditeur
Amsterdam: HarperCollins Young Adult, 2018
414 p.
ISBN
9789402701098 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Zomer 1943: de GI 's Frangie, Rainy, Jenou en Rio gaan met hun medesoldaten naar het eiland Sicilië. Er wordt keihard gevochten onder slechte omstandigheden (regen, modder) en er vallen veel gewonden en doden. Ook hospik Frangie raakt gewond, maar gaat door. De vriendinnen Rio en Jenou vervreemden van elkaar, omdat Rio er geen moeite mee heeft de vijand te doden. Rainy wordt vanwege de maffiaconnecties van haar vader ingezet voor een speciale missie, wat haar bijna het leven kost. Dit tweede deel* in de serie 'Frontlines' is harder en schokkender dan het eerste, maar ook de hoofdpersonen zijn harder geworden. Er zijn weer dagboekfragmenten van een onbekende, en gecensureerde brieven aan het thuisfront. Op het slot krijgen drie hoofdpersonen in Amerika met veel ceremonie een Silver Star (voor moed). Maar ze willen terug! Er volgt een derde deel. Achterin een verklarende woordenlijst en een nawoord van de auteur. Vanaf ca. 15 jaar.

De lange weg

Drie jonge Amerikaanse vrouwen hebben elkaar leren kennen in Noord- Afrika tijdens WO II. In 1943 leveren ze elk op hun manier verder strijd in Italië en kruisen hun wegen elkaar opnieuw. Infanterist Rio raakt gewond bij de landing in Sicilië, maar dat houdt haar niet tegen zo dapper door te stoten naar Napels dat ze bevorderd wordt tot sergeant. De zwarte korporaal Frangie heeft af te rekenen met een stevige dosis racisme maar verricht als hospik heldendaden in het redden van anderen, tot ze zelf zwaargewond raakt. De Joodse Rainy ten slotte valt door haar spionage opdracht in handen van de Gestapo.Het gegeven van vrouwen die meevechten in de Tweede Wereldoorlog is op zijn minst goed bedacht. Het thema van seksisme dat hiermee aangesneden wordt, is bovendien nog verrijkt met racisme, niet alleen tegen zwarten, maar ook tegenover Japanners. Daarnaast besteedt de auteur uitvoerig aandacht aan de manier waarop de jonge vrouwen omgaan met een eerste seksuele ervarin…Lire la suite

À propos de Michael Grant

Michael Grant, né le 26 juillet 1954 à Los Angeles en Californie, est un écrivain américain de science-fiction, auteur notamment de la série Gone ou encore Animorphs qu'il a co-écrit avec sa femme, la romancière K. A. Applegate.

Biographie

Michael Grant est né en Californie. Il passe la plupart de son enfance aux États-Unis, trois ans en France et presque une année en Italie et aux Açores. Sa femme, Katherine Alice Applegate et lui ont écrit environ 150 livres.

Œuvres

Série BZRK

  1. BZRK, Gallimard Jeunesse, 2012 ((en) BZRK, Ele…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions