Livre
Néerlandais
Wanneer een kasteelvrouw haar lijfeigenen binnen de muren van haar landgoed haalt om hen en zichzelf tegen de Zwarte Dood te beschermen, ontstaan er al gauw conflicten binnen de kleine gemeenschap.
Titre
Het laatste uur
Auteur
Minette Walters
Traducteur
Fanneke Cnossen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The last hours
Éditeur
Amsterdam: Xander, 2018
542 p. : plattegrond
ISBN
9789401608640 (paperback)

Commentaires

Geen straf van God

Historische roman. De Zwarte Dood had Minette Walters een onderwerp voor een grootse historische roman kunnen opleveren. Het laatste uur werd een voorspelbare hap.

De Engelse Minette Walters (68) schreef enkele van de beste misdaadromans van de jaren 90 van de vorige eeuw, waaronder De beeldhouwster, De donkere kamer en haar meesterwerk Het heksenmasker. Maar langzaam droogde de bron op en in 2007 verscheen haar laatste volwaardige thriller. Tien jaar lang bracht ze geen nieuwe fictie uit. In schaarse interviews verklaarde ze dat ze zich niet wilde laten vastpinnen op één genre, dat ze een burn-out had gehad en dat de torenhoge verwachtingen - ze verkocht ruim 25 miljoen boeken in 35 talen - wogen op het creatieve proces. Maar ze had vooral een nieuwe interesse gevonden, de historische roman.

Zo ontdekte ze dat vlakbij haar woonplaats in ­Dorset aan de Zuid-Engelse kust de pest in 1348 'aan land' kwam en in de volgende jaren ongeveer de helft van de Engelse bevolking doodde. Daar wilde ze over schrijven.

In Het laatste uur sterft Sir Richard van Develish aan de Zwarte Dood wanneer hij over de bruidsschat voor z…Lire la suite

1348: het graafschap Dorset wordt geteisterd door de Zwarte Dood die vanuit Europa door ratten en vlooien de haven van Melcombe is binnengebracht. De bevolking heeft totaal geen verweer tegen de dodelijke ziekte. Kasteelvrouwe lady Anne, die vermoedt dat isolatie essentieel is, brengt haar lijfeigenen binnen de muren van haar landgoed en doet alles om de epidemie buiten de poorten te houden. Samen met haar rentmeester Thaddeus bestiert ze de kleine gemeenschap en probeert ze de vrede te bewaren, ook wanneer de conflicten escaleren, mede door dochter Eleanor. Als de voorraden opraken, waagt Thaddeus zich met een groepje jongens buiten de muren om voedsel te zoeken. Goed geschreven pageturner over een bijzondere historische periode, gebaseerd op degelijke research. Hoewel de spanning en de opbouw van de plot het belangrijkst zijn en de psychologische diepgang niet centraal staat, is de karakterisering wel geloofwaardig. De auteur werd bekend door haar populaire psychologische thrillers…Lire la suite

À propos de Minette Walters

Minette Walters, née Minette Caroline Mary Jebb le 26 septembre 1949 à Bishop's Stortford dans le comté d'Hertfordshire, est une romancière anglaise, auteur de romans policiers.

Biographie

Elle naît à Bishop's Stortford et suit pendant les dix premières années de sa vie les mutations de son père militaire de carrière en Angleterre. Après le décès de celui-ci, elle habite et étudie à Reading puis à Salisbury avant d'intégrer l'université de Durham.

Elle travaille comme rédactrice et éditrice pour différents magazines et complète ses revenus en écrivant des histoires courtes et des séries pour la presse. Elle publie un premier roman en 1992 intitulé The Ice House qui est un succès critique et commercial et qui lance sa carrière. Ses écrits lui valent plusieurs récompenses littéraires, comme le Prix Edgar-Allan-Poe du meilleur ro…En lire plus sur Wikipedia