Livre
Néerlandais

Fluisterwater

Mirjam Mous (auteur)

Fluisterwater

Public cible:
12-14 ans et plus
Tijdens haar vakantiebaantje in het dolfinarium wordt Marit verliefd op Nathan. Maar dan krijgt ze een ongeluk dat haar leven op zijn kop zet. Vanaf ca. 12 jaar.
Titre
Fluisterwater
Auteur
Mirjam Mous
Langue
Néerlandais
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, [2017]
128 p.
ISBN
9789047503859 (paperback)

Commentaires

Wanneer je de cover van Fluisterwater eens goed bekijkt, kan je al veel van het verhaal afleiden. Uit het citaat op de achterkant blijkt dat het hoofdpersonage, Marit, verlamd is geraakt en dat ze het verhaal schrijft als een vorm van therapie. Naar de oorzaak van haar verlamming hoef je niet lang te zoeken: op de cover zoeft er een klein brommertje voorbij. In het boek wordt dat ongeval pas naar het einde toe beschreven, het is dus jammer dat de cover die ontknoping al onthult.

De globale verhaallijn is wat voorspelbaar en impliciet moraliserend: Marit is al een tijdje verliefd op Nathan, die ze tijdens haar vakantiebaantje in het dolfinarium heeft leren kennen. Aanvankelijk toont Nathan weinig aandacht voor de verlegen Marit. Daarom is ze dolgelukkig wanneer hij na een feestje voorstelt om haar op zijn brommer naar huis te brengen. Dat Nathan wat gedronken heeft, wil ze graag negeren, maar de gevolgen zijn fataal: ze krijgen een ongeluk en Marit zal nooit meer kunnen l…Lire la suite
Marit krijgt een vakantiebaantje in het dolfinarium, waar ze verliefd wordt op Nathan. Als hij een keer aanbiedt haar naar huis te brengen, zegt ze geen nee. Maar dan krijgt ze een ongeluk dat haar hele leven op zijn kop zet. De auteur verplaatst zich met gevoel en humor, maar zonder vals sentiment, in een gehandicapt meisje dat terugkijkt op wat haar overkomen is. Marits verhaal wordt gespiegeld in een parallelverhaal, geïnspireerd op het sprookje van de Kleine Zeemeermin. Deze verhalen hebben elk een zeer eigen stijl, waarbij dat van Marit met veel vaart wordt verteld en dat van de zeemeermin een rustig tempo en een barok (soms net iets te maniëristisch) taalgebruik heeft. De afwisseling van deze twee verhalen en het contrast tussen de stijlen creëren een bijzonder, boeiend geheel. Op twee niveaus wordt verteld over verlies: Marit moet leren leven ‘zonder’ benen, de Kleine Zeemeermin moet haar leven in de zee vaarwel zeggen. Het einde is hoopvol, maar realistisch. De titel wordt nie…Lire la suite

À propos de Mirjam Mous

Mirjam Mous, née le 7 novembre 1963 à Oosterhout, est une écrivaine et femme de lettres néerlandaise, auteure de livres pour la jeunesse.

Biographie

Mirjam Mous grandit à Made, un village néerlandais du Brabant-Septentrional. Elle est diploméé du HAVO (lycée moderne) et de la Pedagogische Academie (formation d'enseignant). Avant qu'elle ne commence à écrire, elle travaillait au Berkenhof, une école d'éducation spécialisée à Bréda. Depuis 2005, elle écrit à temps plein. En plus de livres pour la jeunesse, elle écrit des histoires pour des méthodes d'enseignement et des magazines.

Mirjam Mous écrit pour différents âges, du lecteur débutant (5 ans et plus, tels que Spees de ruimtewees et Vigo Vampier) aux livres adaptés aux adolescents de 12 ans et plus.

En lire plus sur Wikipedia