Nee!

Mirjam Mous (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Denise (15) is verhuisd en doet haar best om nieuwe vrienden te maken. Daarbij verlegt ze haar grenzen steeds een beetje, totdat er iets gebeurt wat ze echt niet wil. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Nee!
Auteur
Mirjam Mous
Langue
Néerlandais
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2007
158 p.
ISBN
9789047501305

Plusieurs formats:

Commentaires

Na de scheiding van haar ouders verhuist Denise van een dorp naar de grote stad. Hoewel ze er tegenop ziet om naar haar nieuwe school te gaan, ontmoet ze Lindy en worden ze vriendinnen. Het wordt al snel duidelijk dat Lindy echt een stadse meid is. Ze kleedt zich vlot en uitdagend, waardoor Denise het gevoel krijgt dat zij kinderlijk en ouderwets is. Lindy introduceert Denise binnen haar vriendenkring, die eigenlijk alleen maar uit jongens bestaat. Lindy heeft al een tijdje verkering met Marco en doet heel laconiek over het feit dat ze al seks met hem heeft gehad. Wanneer Denise verliefd wordt op Benito, laat ze zich dan ook snel overhalen om ook "all the way" te gaan. Met alle gevolgen van dien.

Net als in Doorgeschoten (De Leeswelp 2005, p. 40), waarin twee leerlingen gewapend naar school gaan om een bloedbad te veroorzaken, heeft Mirjam Mous ook in Nee! weer een zeer actueel onderwerp voor 12-jarigen en ouder aangesneden. In deze tijd waarin meisjes steeds…Lire la suite
Denise (15) is verhuisd en doet haar best om nieuwe vrienden te maken. Daarbij verlegt ze haar grenzen steeds een beetje, totdat er iets gebeurt wat ze echt niet wil. Dan beseft ze dat ze meer voor zichzelf op had mogen komen. Het karakter van Denise maakt een grote ontwikkeling door: van serieus meisje verandert ze in een losgeslagen puber om later weer met beide benen op de grond te komen. Het verhaal heeft een belangrijke boodschap voor jongeren zonder belerend te zijn; het sluit goed aan bij hun belevingswereld, waarbij het leven na schooltijd centraal staat. Het verhaal leest snel, de hoofdstukken zijn kort; in de tekst staan ook e-mailtjes. De spanning loopt op naarmate het verhaal zijn climax nadert; het eind is positief. Het perspectief wisselt: eerst Denise, dan Benito etc. Het lettertype verschilt hierbij weinig, dit is een beetje verwarrend. De gedetailleerde beschrijving van een groepsverkrachting kan voor jonge lezers schokkend zijn. Vanaf ca. 13 jaar.

Nee!

Denise is samen met haar moeder van een dorp naar de stad verhuisd omdat haar moeder daar werk gevonden heeft. Als puber vreest ze dat ze erg uit de toon zal vallen. Ze is dan ook heel gelukkig dat ze snel in contact komt met Lindy, zo heeft ze iemand om op terug te vallen. Vrij vlug voelt ze aan dat in haar nieuwe woonplaats andere gewoonten en normen heersen dan in het dorp waar ze vroeger woonde. Het duurt niet lang of ze wordt tot over haar oren verliefd. Het blijft echter niet bij zoenen alleen maar onder druk van de jongen heeft ze ook seks met hem. Voor Benito is het gewoon weer een verovering bij en al snel wordt Denise door jaloezie gekweld. Uit frustratie begint ze op een fuif mee bier te drinken met haar 'vrienden'. Benito en zijn vriend maken nadien van haar dronkenschap gebruik om met haar te vrijen. Zij interpreteren Denises gedrag als instemming. De volgende keer dat ze hen ontmoet, vinden vier jongens dat ze elk om beurt met haar kunnen vrijen. Volgens hen verzet ze zi…Lire la suite

À propos de Mirjam Mous

Mirjam Mous, née le 7 novembre 1963 à Oosterhout, est une écrivaine et femme de lettres néerlandaise, auteure de livres pour la jeunesse.

Biographie

Mirjam Mous grandit à Made, un village néerlandais du Brabant-Septentrional. Elle est diploméé du HAVO (lycée moderne) et de la Pedagogische Academie (formation d'enseignant). Avant qu'elle ne commence à écrire, elle travaillait au Berkenhof, une école d'éducation spécialisée à Bréda. Depuis 2005, elle écrit à temps plein. En plus de livres pour la jeunesse, elle écrit des histoires pour des méthodes d'enseignement et des magazines.

Mirjam Mous écrit pour différents âges, du lecteur débutant (5 ans et plus, tels que Spees de ruimtewees et Vigo Vampier) aux livres adaptés aux adolescents de 12 ans et plus.

En lire plus sur Wikipedia