Livre
Néerlandais
Novelle waarin de privésecretaris van een wereldberoemd landschapsarchitect vertelt over het lot van een bijzonder project na een militaire coup.
Titre
Clair-obscur
Auteur
Nicole Krauss
Traducteur
Rob van Der Veer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
An arrangement of light
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2013
31 p.
ISBN
9789041423931 (hardback)

Commentaires

Nicole Krauss, meester van de suggestie

NOVELLE - Een kerstgeschenk van maar 32 bladzijden als boek uitgeven? Of ze gek geworden zijn, daar bij Ambo Anthos? Nee, toch niet, en de kaft verraadt al waarom. Clair-obscur straalt met een blad vol ijle nerven een en al verfijning uit....

NOVELLE - Een kerstgeschenk van maar 32 bladzijden als boek uitgeven? Of ze gek geworden zijn, daar bij Ambo Anthos? Nee, toch niet, en de kaft verraadt al waarom. Clair-obscur straalt met een blad vol ijle nerven een en al verfijning uit.

Het is van de hand van Nicole Krauss, die het verhaal in 2012 voordroeg op Luminato, een cultuurfestival in Toronto. Krauss is spaarzaam met haar woorden. Ze is net als haar echtgenoot Jonathan Safran Foer zo'n auteur die een verhaal laat rijpen zolang dat nodig is. En dat is meestal lang. Als ze dan eindelijk iets het licht laat zien, is dat van grote kwaliteit.

In haar laatste roman, Het grote huis (2010), wikkelde ze subtiel diverse verhaallijnen in elkaar over het jodendom, de dood en hoe met menselijke tekortkomingen te leven. Schrijnend zette ze verhoudingen tussen ouders en kinderen neer, en de zoektocht naar een veilige plek.

In Clair-obscur draait het opnieuw om het vinden van veiligheid. Als je de novelle zou samenv…Lire la suite

CLAIR-OBSCUR

CLAIR-OBSCUR *** Nicole Krauss , Anthos (originele titel: An Arrangement of Light), 35 blz., ? 10 Teneinde de jachtige lastminuteshopper - die aan de kassa twijfelt tussen een roman of toch maar een kerstkaartje - tegemoet te komen, presenteren uitgeverijen als behulpzame elfjes in deze periode vaak miniboekjes, zodat u ...

CLAIR-OBSCUR ***

Nicole Krauss , Anthos (originele titel: An Arrangement of Light), 35 blz., ? 10

Teneinde de jachtige lastminuteshopper - die aan de kassa twijfelt tussen een roman of toch maar een kerstkaartje - tegemoet te komen, presenteren uitgeverijen als behulpzame elfjes in deze periode vaak miniboekjes, zodat u toch niet met lege handen aan de dis toekomt. Nicole Krauss' Clair-obscur past perfect in uw jaszak - u hebt uw handen toch al vol met oversized winkeltassen. Met enig lef staat er 'roman' op de cover van een boekje dat ocharme dertig pagina's telt, maar hoewel kort verhaal of novelle een betere term ware geweest, valt er wel iets voor te zeggen. Krauss' prikkelende relaas over een gedoemde tuinarchitect is, naast het perfecte geschenk voor de oom met groene vingers, ook een beklijvend werkstukje dat ontstellend mooie zinnen bevat - 'Een tuin is een ordening van licht'. Maar vooral de duisternis onder de zinnen valt op: een architect die, om zijn leven…Lire la suite

De Amerikaanse schrijfster (1974) is getrouwd met Jonathan Safran Foer. Dit is een fraai vormgegeven boekje, gedrukt op groen papier. (De term ‘roman’ op de voorkant lijkt een vergissing, zo vindt ook de uitgever.) Het is een compact verhaal dat speelt in een naamloos land, waar generaals aan de macht zijn. Het verhaal wordt verteld door de privésecretaris van een wereldberoemd landschapsarchitect, die behalve openbare parken een privétuin heeft aangelegd bij zijn huis aan de kust: 'De luwte'. Nadat de generaals zich hebben gemanifesteerd worden de plannen voor het stadspark in wording veranderd. Er komt een groot diep meer waarvan de bodem van beton is vermengd met, ja met wie of wat? De tijd kabbelt voort, de generaals verdwijnen, de twee mannen gaan veel reizen. Van de euforie die de secretaris als jongeling in dienst van de architect voelde, is niet veel over. Een poëtisch, maar geen vrolijk verhaal voor literaire fijnproevers. Vrij kleine druk, ruime interlinie.

À propos de Nicole Krauss

Nicole Krauss est une romancière américaine née le 18 août 1974 à New York.

Biographie

Son père juif américain (d'origine hongroise et biélorusse), ingénieur et chirurgien orthopédiste, et sa mère juive britannique (d'origine allemande et ukrainienne), se rencontrent en Israël avant d'émigrer à New York.

Nicole Krauss grandit à Long Island. Elle est diplômée à Stanford, à Oxford (Somerville College) et enfin à l'Institut Courtauld de Londres où elle étudie la poésie.

Elle est finaliste du prix du poète le plus jeune de Yale. Sa poésie apparaît dans les revues telles que Les Socs, et le Doubletake à Paris. Après avoir soutenu une thèse sur le sculpteur Joseph Cornell, elle arrête d'écrire de la poésie.

Elle publie en 2002 son premier roman, Man Walks into a Room, puis en 2005, The History of Love, pub…En lire plus sur Wikipedia