Livre
Néerlandais
Een jonge vrouw in Californië in 1976 belandt plots op een plantage in Maryland in 1815. Ze ontmoet er een man, die haar blijkt te kunnen oproepen als er gevaar dreigt en wiens leven ze keer op keer redt.
Titre
Verbonden
Auteur
Octavia E. Butler
Traducteur
Ine Willems
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Kindred
Éditeur
Amsterdam: Signatuur, 2022
365 p.
ISBN
9789056727109 (hardback)

Commentaires

De herontdekking van een zwart icoon

Met een verhaal over een negentiende-eeuwse plantage verkent Octavia E. Butler de betekenis van moed in onvrijheid. Ze brengt in wezen een ode aan haar moeder.

De enen noemen de Afro-Amerikaanse schrijfster Octavia Estelle Butler (1947-2006) een pionier van het afrofuturisme, anderen lezen haar boeken als profetieën van een Trumpiaanse realiteit. Zoveel is zeker: ruim vijftien jaar na haar dood is Butler populairder dan ooit. Begrijpelijk, haar romans zijn gelaagde pageturners in een eenvoudige, heldere taal.

Haar succesvolste roman, Verbonden (1979), is zopas voor het eerst in het Nederlands verschenen. Het boek speelt zich af in 1976. De 26-jarige zwarte Dana gaat samenwonen met haar witte vriend Kevin. Terwijl ze verhuisdozen uitpakt, valt ze flauw en belandt in het Maryland van 1815, bij Rufus, het witte plantagehouderskind dat haar voorvader zal blijken. Dana redt zijn leven, en niet voor het laatst. Over een periode van twintig jaar in het verleden en nauwelijks een maand in 1976 wordt ze zes keer naar de negentiende eeuw verplaatst om de zelfdestructieve Rufus te behoeden voor een ramp. Alleen ziet ze hem opgroeien tot …Lire la suite

Het zwarte Zuiden

Kun je de donkere bladzijden uit de geschiedenis herschrijven? In Verbonden houdt Octavia E. Butler haar hoofdpersonage en haar lezers aan de pagina’s gekluisterd.

De dag na haar 26e verjaardag valt Dana flauw. Wanneer ze wakker wordt, beseft ze meteen dat er iets loos is: dit is niet Los Angeles, dit is niet de nieuwe flat waar ze samen met haar man Kevin verhuisdozen aan het wegwerken was. Ze ligt op een oever, omringd door struikgewas, maar veel tijd om over haar situatie na te denken heeft ze niet: in de kolkende rivier dreigt een kind te verdrinken. Instinctief springt ze in het water en wanneer ze de jongen eenmaal op het droge heeft, wordt ze teruggeflitst naar haar appartement, waar een ontredderde Kevin de modder van haar gezicht veegt.

Luttele uren later slaat de flauwte weer toe. Opnieuw ontmoet ze datzelfde jongetje. Rufus, zo blijkt hij te heten, is de zoon van een plantage-eigenaar, Tom Weylin, en Dana kan zich maar beter koest houden: ‘niggers’, zeggen ze, hebben hier geen recht van spreken.

Wacht. Een plantage? Zwarte vrouwen die uitgescholden worden met het n-woord? Dana ontdekt dat ze in 1815 is ter…Lire la suite

Een magische-realistische roman over twee mensen; verbonden door bloed, gescheiden door zoveel meer dan de tijd. Na haar 26e verjaardag te hebben gevierd in Californië in 1976 belandt Dana op onverklaarbare wijze op een plantage in Maryland in 1815. Omdat ze zwart is, wordt Dana er als een tot slaaf gemaakte vrouw beschouwd. In Maryland ontmoet ze Rufus, wiens leven ze keer op keer redt. Geen van beiden begrijpt Rufus’ macht om haar op te roepen als hij in gevaar is. In talige stijl geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep.Octavia E. Butler (1947 - 2006) was een wereldberoemde Amerikaanse schrijver van vele baanbrekende romans. Haar grote doorbraak kwam in 1979 met ‘Verbonden’. Butlers romans onderzoeken thema’s als zwart onrecht, vrouwenrechten, de opwarming van de aarde en politieke ongelijkheid. Ze werd onder andere onderscheiden met een MacArthur ‘Genius’ Grant en PEN West Lifetime Achievement Award. Recentelijk wordt haar werk over de hele wereld heruitgegeven. 'Verbo…Lire la suite

À propos de Octavia E. Butler

CC BY-SA 2.5 - Image by Nikolas Coukouma

Octavia Estelle Butler, née le 22 juin 1947 à Pasadena en Californie et morte le 24 février 2006 à Lake Forest Park dans l'État de Washington, est une écrivaine de science-fiction afro-américaine.

Biographie

Octavia Butler est née et a grandi à Pasadena, Californie (États-Unis). Elle est la fille de Laurice James Butler et d'Octavia Margaret Guy Butler. Son père, cireur de chaussures, meurt alors qu'elle est en bas âge, elle est alors élevée par sa mère et sa grand-mère, dans un contexte peu favorable[pas clair]. Sa mère travaille comme domestique pour nourrir la famille. La maisonnée est baptiste, assez stricte. Octavia Butler est une enfant …En lire plus sur Wikipedia