Livre
Néerlandais

De keizerin van Mexico

Patrick Bernauw (auteur), Guy Didelez (auteur)
Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
De Franse Maxime (15) wordt in 1882 ontvoerd door mannen die beweren dat hij de zoon is van de voormalige keizerin van Mexico, Charlotte. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
De keizerin van Mexico
Auteur
Patrick Bernauw Guy Didelez
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 1999
192 p.
ISBN
90-6565-928-5

Commentaires

Met "De Keizerin van Mexico" vertrelt het duo Bernauw, Didelez van een aantal historische gegevens over enkele gekroonde hoofden uit de negentiende eeuw en schenken dan vooral aandacht aan enig hardnekkig geroddel van toenmalige royalty-watchers. Ze verwerken die ingrediënten met toevoeging van eigen bedenksels en ervaren literair gekokkerel tot, volgens de kaft, "een heerlijk romantisch avonturenverhaal voor jongeren vanaf veertien jaar".

Hoofdpersoon is de jonge Maxime (15), in 1867 geboren te Brussel, Frans staatsburger, aangenomen zoon van een joods paar, kostschoolleerling in Cannes en in zijn dromen kunstschilder. Op de laatste dag van het schooljaar wordt hij ontvoerd door een zekere François Weygand, die beweert hem naar Brussel te brengen, naar zijn echte moeder, de vroegere keizerin van Mexico, Marie-Charlotte, zus van de Belgische koning Leopold II. Dit personage is gebaseerd op een bestaand figuur; Maxime Weygand (Brussel 1867-Parijs 1965) volgde de militaire aca…Lire la suite
De 15-jarige Maxime wordt in 1882 ontvoerd vanuit zijn kostschool in Cannes door mannen die beweren dat hij de zoon is van de keizerin van Mexico, de waanzinnige Charlotte. Zij woont als balling in Tervuren en is de zus van de Belgische koning Leopold II. Dat levert een vlot en boeiend, deels op historie gebaseerd verhaal op, verteld in drie flashbacks: juni-juli 1882, de tocht Cannes-Tervuren; juli-augustus 1882, gevangenschap in Tervuren en Maximes liefde voor het dienstmeisje Marguerite; ten slotte januari 1927, een terugblik van de (historisch correcte) generaal Weygand. Het nawoord verantwoordt de vermenging feit-fictie en de bronnen. Goed opgebouwde spanning, o.a. door de koppeling aan de historische figuur Kaspar Hauser, een soortgelijke troonpretendent. Het toepassen van boeken van Karl May en Dumas vergt belezenheid, maar de ontluikende liefde tussen Maxime en Marguerite en de spannende ontvoering zullen lezers vanaf ca. 13 jaar zeker kunnen boeien.

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque