Livre
Néerlandais

Als het licht aan is

Paul Van Loon (auteur), Saskia Halfmouw (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Dany (12) is erg eenzaam en zou graag een echte vriend willen hebben. Dan komt Bran in de straat wonen. De jongens raken bevriend, maar er is iets vreemds aan Bran. AVI-E5. Vanaf ca. 9 jaar.
Niveau de lecture
AVI E5, AVI 6
Titre
Als het licht aan is
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Dessinateur
Saskia Halfmouw
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2008
80 p. : ill.
ISBN
9789027668837

Commentaires

Paul van Loon is thuis in het griezelgenre. Voor de 'Lees!'-reeks, die bedoeld is voor kleuters en AVI lezers van de onderbouw, schreef hij 24 spannende verhalen.

Als het licht aan is gaat over Dany, die vlak na zijn geboorte een tweelingbroer verloor en opgroeit met een gemis: "Ik ben de helft van een tweeling! Mijn andere helft is dood. Ik ben een eenling!" Daarnaast heeft Dany het ook erg moeilijk met zijn kleine zus Linda. Op een avond wenst hij een vriend, waarna Bran samen met zijn Grova bij hem in de straat komt wonen. Met Brans komst breekt er een gelukkige tijd aan voor Dany, tot er vreemde dingen gebeuren en het verhaal naar een verrassende climax rolt.

Dany's karakter werd bij dat alles goed uitgewerkt. Het onverteerde verdriet waaraan hij lijdt, voel je dan ook doorheen het hele verhaal. De relatie tussen Dany en zijn zus is zo moeilijk, omdat zij de leegte in hem niet kan vullen. Tussen Bran en Dany is de afstemming dan weer heel groot, en Bran vervu…Lire la suite
Het tweelingbroertje van Dany (12) is vlak na hun geboorte overleden. Toen Dany zeven was, heeft hij wel een zusje gekregen, maar dat had voor zijn gevoel een broertje, hét broertje moeten zijn. Hij is erg eenzaam en zou graag een echte vriend willen hebben. Dan komt Bran in de straat wonen, samen met zijn grootvader. Het klikt heel goed tussen de jongens, maar er is iets vreemds aan Bran. Het verhaal is opgebouwd in vijftien hoofdstukken; het is spannend, met verrassende vondsten. De titel slaat waarschijnlijk terug op een eerdere verhalenbundel van de auteur 'Als het licht uit is'. Die verhalen zijn erg griezelig. In dit verhaal gebeuren wel vreemde, raadselachtige dingen, maar het is niet echt eng. Prettig leesbare letter; vrij volle pagina's, AVI-E5. Enkele aansprekende illustraties die de sfeer van het verhaal goed wergeven. Deel van de reeks 'Lees! met Paul van Loon'*. Vanaf ca. 9 jaar.

Als het licht aan is

Dany is erg eenzaam en krijgt dat gevoel maar niet geplaatst. Hij is twaalf jaar. Mama vertelt hem dat hij eigenlijk een deel van een tweeling is. Zijn broertje is kort na de geboorte gestorven. Dat verklaart iets van zijn eenzaamheid. Misschien heeft het ook iets met zijn dromen te maken? Daar ziet hij altijd een eenzame, onduidelijke jongensfiguur … Dany heeft nog wel een zusje van vijf jaar, maar eerlijk gezegd had hij liever een broer. Hij snakt ook naar een echte vriend. Als Bran met zijn grootvader in zijn straat komen wonen, lijkt die droom uit te komen. Het klikt heel erg goed tussen de jongens. Toch is er iets vreemds aan Bran en zijn grootvader. Het lukt Dany niet om door te dringen tot hun geheim. Bran lijkt ook als twee druppels water op de jongen uit zijn droom. Wat is hier toch aan de hand? In vijftien hoofdstukken zet Paul van Loon een spannend en goed opgebouwd verhaal neer. Er gebeuren heel wat vreemde, raadselachtige dingen. Dat vraagt van de lezer een inspanning, ma…Lire la suite

Suggestions