Livre
Néerlandais

Franse les : avonturen met vork, mes en kurkentrekker

Peter Mayle (auteur)

Franse les : avonturen met vork, mes en kurkentrekker

Genre:
Culinaire zwerftochten door Frankrijk van de bekende Engelse auteur.
Titre
Franse les : avonturen met vork, mes en kurkentrekker
Auteur
Peter Mayle
Langue
Néerlandais
Titre original
French lessons
Éditeur
Utrecht: Het Spectrum, 2001
229 p.
ISBN
90-274-7358-7

Commentaires

Peter Mayle heeft zijn hart verloren in de Provence (denk maar aan Een jaar in de Provence, Toujours Provence en Encore Provence), maar wil in dit boek verder kijken, niet om toeristische beschrijvingen te geven, maar wel om de lezer te confronteren met allerlei jaarmarkten en festivals i.v.m. eten en drinken.

Mayle duidt in het eerste hoofdstuk het begin van zijn blijvende fascinatie voor de Fransen en hun liefde voor eten. Zijn boek wil het belang van evenementen rond eten en drinken tonen en Mayle heeft het graag buitenissig. Hij beschrijft zijn tocht door Frankrijk en op een anekdotische wijze confronteert hij de lezer met het relaas van o.a. de truffelverkoop in Richerenches, de kikkerproevers in Vittel (Mayle wordt zelfs opgenomen in hun broederschap), het jaarlijks kippenfestival Les Glorieuses in Bourg-en-Bresse, de Foire aux Escargots te Martigny-les-Bains waar iedereen slakken eet op de jaarmarkt... Mayle heeft het allemaal aan den lijve ondervond…Lire la suite
Na eerst uitvoerig bericht te hebben over zijn wederwaardigheden in de Provence verbreedt de populaire Engelse journalist nu zijn arbeidsterrein tot geheel Frankrijk. In dit boek bezoekt hij diverse jaarmarkten en culinaire attracties waar hij in zijn vlotte, droog-humoristische stijl verslag van doet. Het is weliswaar het voorspelbare, overbekende Frankrijk van de kikkerbilletjes, de slakken, de truffels, kazen, wijn en kuuroorden, maar hij observeert goed en schrijft met kennis van zaken, waarbij verwondering over de Fransman overgaat in bewondering. Het boek werd vlot vertaald, al zou voor de diverse herdrukken foutjes als Eugénie-les-Baines, baujoulais en een Côte de Beaune uit Jadot (Jadot is geen plaats maar een wijnhuis) snel gecorrigeerd moeten worden. Kleine druk.

À propos de Peter Mayle

CC BY 2.0 - Image by Patrick Gaudin

Peter Mayle, né le 14 juin 1939 à Oxshott (en) (district d'Elmbridge, Angleterre) et mort le 18 janvier 2018 à Aix-en-Provence, est un écrivain britannique installé en Provence, notamment dans le Luberon.

Biographie

Peter Mayle était cadre dans l’univers publicitaire à New York et Londres avant de s’installer en Provence. C’est dans cette région qu’il commence à rédiger une série de livres sur son expérience avec les habitants de sa nouvelle région d’adoption, dont le premier fut Une année en Provence. Traduits en plus de 17 langues et publiés par NiL Éditions, ses ouvrages sont de vrais best-sellers.

Un Bon CruEn lire plus sur Wikipedia