Livre
Néerlandais

De vrouw van Zagreb

Philip Kerr (auteur), Marjolein Van Velzen (traducteur)
Titre
De vrouw van Zagreb
Auteur
Philip Kerr 1956-2018
Traducteur
Marjolein Van Velzen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The lady from Zagreb
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Boekerij, 2015
414 p.
ISBN
9789022569979 (paperback)

Commentaires

Sardonische nazihater

THRILLER. Met Bernie Gunther creëerde de Britse schrijver Philip Kerr een intrigerend personage dat blijft boeien. Misschien ligt dat wel aan het aanstekelijke cynisme waarmee die in nazi-Duitsland het hoofd boven water probeert te houden.

Meer dan een kwarteeuw geleden introduceerde Philip Kerr (°1956) een uniek personage in de misdaadliteratuur: Bernie Gunther, een Berlijnse politieman in nazi-Duitsland die de nazi's haat. Gunther was een tijdje privédetective maar belandde later opnieuw bij de Kriminalpolizei. Bovendien werd de nazihater ook nog SS'er. Dat gebeurde automatisch, er was geen keuze.

Kerr schreef drie goed gedocumenteerde en succesvolle thrillers over Bernie Gunther, die later gebundeld werden als 'Berlin Noir', een trilogie die nog altijd tot het beste behoort van wat in het genre over die periode is geschreven. Kerr leek er even genoeg van te hebben en publiceerde een tiental standalones: historische romans, sciencefiction, avonturenromans, jeugdboeken. Telkens waren er wel links met het krimigenre.

Romanticus

Acht jaar geleden dan verscheen Bernie Gunther weer op de scène. Er was vraag van de lezers, van de uitgever en van Kerr zelf. Intussen is De vrouw van Zagreb al de tiende G…Lire la suite

Bernie Gunther werkt voor de SD in nazi-Duitsland. Hij is een fervent nazihater, verslaafd aan sigaretten en uitermate slim. Hij krijgt van Goebbels de opdracht de vader van een filmster op te sporen, zodat zij voor Duitse filmindustrie blijft werken. Een spannende tocht brengt Bernie naar Zagreb waar hij geconfronteerd wordt met gruwelijke gebeurtenissen in Kroatië. De zoektocht naar de vader blijkt niet het enige probleem waarmee Bernie te maken krijgt. Het verhaal is humoristisch en bij tijden vreselijk spannend. De schrijver (1956) is er in geslaagd rustige periodes af te wisselen met heftige acties die de lezer overvallen. Dit boek is het achtste deel in de Bernie Gunther-serie en los van de andere delen te lezen. De historische achtergrond klopt, de hoofdpersonen zijn geloofwaardig. De plot heeft een verrassend einde. Kortom: een aanrader voor liefhebbers van de betere thrillers.

À propos de Philip Kerr

CC BY 2.0 - Image by PEN American Center

Philip Ballantyne Kerr, né le 22 février 1956 à Édimbourg (Écosse) et mort le 23 mars 2018,, à Londres, est un auteur britannique de roman policier et de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Philip Kerr étudie à l'université de Birmingham de 1974 à 1980 et obtient des diplômes de maîtrise en droit et en philosophie. Il travaille un temps comme rédacteur publicitaire pour l'agence Saatchi and Saatchi avant de devenir journaliste indépendant, puis écrivain de romans policiers en 1989. Le succès de sa Trilogie berlinoise (Berlin Noir), ayant pour héros Bernhard Gunther, un enquêteur privé surnommé Bernie, dont les aventures ont pour cadre…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions