Livre
Néerlandais
Tijdens het immense karwei om de Ramsestempel van Aboe Simbel in Egypte te verplaatsen, houden een Duitse ingenieur en zijn geliefde kampdokter een vondst geheim.
Titre
De groene scarabee
Auteur
Philipp Vandenberg
Traducteur
Harry Naus
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Der grüne Skarabäus
Édition
1
Éditeur
Uithoorn: Karakter, 2011
368 p.
ISBN
9789061127062 (paperback)

Commentaires

In het Oude Egypte werden scarabeeën (mestkevers) door de mensen vereenzelvigd met het ontstaan en ze werden dan ook meegegeven aan de doden als amulet en symbool voor een nieuw leven. De groene scarabee is een historische, goed gedocumenteerde roman met een plot die is opgebouwd rond een kleine, groene scarabee die uit een graf in Abu Simbel ontvreemd wordt door een Duitse ingenieur en een jonge vrouwelijke arts. Het onooglijke ding zal hun leven en dat van een aantal mensen rond hen grondig dooreen schudden.
In 1960 werd door Nasser, met hulp van de Sovjet Unie, de start gegeven voor de bouw van de Aswandam. Daardoor dreigden de door Ramses II uit een bergwand gehakte tempels van Abu Simbel onder water te verdwijnen. Dit door de UNESCO erkend werelderfgoed moest daarom afgebroken worden en tweehonderd meter verder op een hoger gedeelte heropgebouwd worden. Een gigantisch werk dat door een internationaal consortium tot een goed en indrukwekkend einde werd gebracht.
K…Lire la suite
Het grootste archeologische project ooit is de verplaatsing (tussen 1964 en 1968) van de Ramsestempel van Aboe Simbel in Zuid-Egypte. Daarover gaat deze roman. De Duitse ingenieur Arthur Kaminski moet de tempelbeelden snijden en verplaatsen. Hij vat een felle hartstocht op voor dokter Hella Hornstein, een van de kampdokters van het project. De bloedmooie vrouw reageert echter afwijzend. Wanneer Kaminski een onvoorstelbare ontdekking doet, waar Hella toevallig deelgenoot van is, wordt hun relatie echt passioneel. Ze houden hun vondst geheim en Hella draagt een groene scarabee uit de vondst vanaf dan steeds bij zich. Alles loopt evenwel uit de hand. De scarabee speelt daar een hoofdrol in. Geschiedenis, mythe, mysterie, legende, paranormale verschijnselen: de auteur haalt het ongrijpbare verleden op een meeslepende manier naar het heden. Fans van historische thrillers zullen het boek in een ruk uitlezen en zelfs sceptici zullen ervan smullen. Misschien niet het beste werk van deze succe…Lire la suite

À propos de Philipp Vandenberg

Philipp Vandenberg, de son vrai nom Hans Dietrich Hartel (né le 20 septembre 1941 à Breslau), est un essayiste allemand dans les domaines de l'ésotérisme et de l'archéologie, ainsi qu'un auteur de romans historiques et de romans policiers.

Biographie

Après la Seconde Guerre mondiale, Philipp Vandenberg passa une enfance malheureuse chez une nourrice et dans un orphelinat à Altötting. Il fréquenta le lycée du prince électeur Maximilian (Kurfürst-Maximilian-Gymnasium) à Burghausen. Il obtint son Abitur en 1963 et étudia ensuite l'histoire de l'art et la germanistique à l'université Louis-et-Maximilien de Munich. En 1965, il effectua un volontariat dans la presse. En 1968, il travailla comme rédacteur au journal munichois Abendzeitung. Il travailla de 1968 à 1974 pour le magazine Quick et de 1974 à 1976 …En lire plus sur Wikipedia