Livre
Néerlandais

Grijze zielen

Philippe Claudel (auteur)
In een stadje in Noordoost-Frankrijk speelt zich tijdens de Eerste Wereldoorlog naast het slagveld op kleine schaal een even wrede tragedie af.
Titre
Grijze zielen
Auteur
Philippe Claudel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Les ames grises
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2005
236 p.
ISBN
90-234-1874-3

Commentaires

Veelbekroonde roman van een auteur die de Prix Goncourt al eens kreeg voor zijn verhalen en met dit boek, in de beste Franse traditie, opnieuw aanknoopt met de goed opgezette intrige, een meer dan behoorlijke psychologische tekening van de personages en een diepere gelaagdheid die wars is van spektakel en makkelijke effecten. Het verhaal wordt verteld door een anonieme politie-inspecteur, die terugkijkt op een wurgmoord die twintig jaar geleden tijdens de koude decembermaand van 1917 werd gepleegd op het tienjarig dochtertje van de restaurateur van het kleine stadje V. dat op weinige kilometers van het toenmalige oorlogsfront gelegen was. Het lijkje wordt gevonden vlakbij het kasteelpark van de procureur van het district, die enkele jaren voordien zijn jonge vrouw aan een ziekte verloor. Sinds die tijd kent hij geen genade meer voor de verdachten die hij moet aanklagen. Ondanks het feit dat er een getuige was die de procureur en het meisje kort voor de moord samen heeft zien praten, w…Lire la suite
Verhaal dat zich afspeelt in een klein dorpje in het noordoosten van Frankrijk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Het front is niet ver weg, maar raakt aanvankelijk het dorp niet. De moord op een klein meisje doet het dorp opschrikken. De procureur Destinat, die teruggetrokken leeft op zijn kasteel, is een van de verdachten. De verteller is zelf een inwoner van het dorp. Het verlies van geliefden door verschillende hoofdpersonen in de roman cirkelt rondom het centrale thema: wie vermoordde het meisje? De grijze zielen zijn de bewoners van het dorp: noch goed, noch slecht en niet echt levend, gevangen in herinneringen of ten prooi aan het noodlot. Weemoedig boek in observerende stijl. Philippe Claudel (1962), roman- en scenarioschrijver, won met dit boek de Prix Renaudot en de Grand Prix van de lezeressen van het vrouwenblad Elle. Normale druk. In 2005 in Frankrijk verfilmd.

À propos de Philippe Claudel

Philippe Claudel est un écrivain et réalisateur français, né le 2 février 1962 à Dombasle-sur-Meurthe (Meurthe-et-Moselle).

Biographie

Il passe son enfance dans la petite ville où il est né et fait ses études au collège Julienne-Farenc puis, à partir de la classe de 4e, au collège puis au lycée Ernest-Bichat de Lunéville où il est interne. Ce sont des années de grande tristesse et de lecture intense. Après l'obtention de son baccalauréat en 1981, il mène une vie dissolue pendant deux années, s'inscrivant à l'université de Nancy mais ne la fréquentant guère, passant son temps à fréquenter les musées, à dessiner, à peindre, à écrire des poèmes, des nouvelles, des scénarios, à jouer dans de nombreux courts métrages, à créer deux radios libres avec des amis et à pratiquer intensivement l'a…En lire plus sur Wikipedia