Livre
Néerlandais

Kleine mechanieken : verhalen

Philippe Claudel (auteur), Manik Sarkar (traducteur)
Dertien verhalen over de mens in al zijn kwetsbaarheid en over de troostende kracht van de literatuur.
Titre
Kleine mechanieken : verhalen
Auteur
Philippe Claudel
Traducteur
Manik Sarkar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Les petites mécaniques
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
189 p.
ISBN
9789023486534 (hardback)

Commentaires

Op uitstap naar het rijk van Magere Hein

In dertien donkere verhalen waarin de dood gedurig zijn arm uitstrekt, toont Philippe Claudel zijn talent op de korte afstand. Kleine mechanieken dateert uit 2003 maar krijgt nu een verdiende Nederlandse vertaling.

Dankzij het mondiale succes van Grijze zielen is schrijver-filmmaker Philippe Claudel uitgegroeid tot een van de belangrijkste exportproducten van de hedendaagse Franse literatuur. Logisch dat uitgeverijen blijven grasduinen in zijn backlist. Daar troffen ze het nog onvertaalde Les petites mécaniques aan, een ietwat fantasmagorische verhalenbundel uit 2003 waarvoor hij destijds de Prix Goncourt voor het korte verhaal ontving.

Claudel heeft een zwak voor het korte verhaal omdat je er "allerlei dingen vlak naast elkaar (kunt) zetten: intonaties, tijdperken, gemoedstoestanden en kleuren - iets wat in een roman eigenlijk niet kan". Het zijn nogal disparate, bijna magisch-realistische verhalen die Claudel ons hier voorschotelt. Wees voorbereid op een onderdompeling in een troebel universum waarin dood, waanzin en surrealisme de scepter zwaaien. Claudel laat de taal flink galmen met stevige porties bombast. Pas later is hij soberder gaan schrijven.

Grote gelijkmaker

Kl…Lire la suite

Van slag gebracht

Een nagenoeg onopgemerkte verhalenbundel van succesauteur Philippe Claudel is eindelijk in het Nederlands vertaald.Kleine mechanieken speelt zich af in een wonderlijke wereld vol outcasts en underdogs. Marijke Arijs

Philippe Claudel wisselt kloeke composities af met novelles en vertellingen, die beduidend minder aandacht krijgen dan zijn romans. De Franse auteur scoorde in 2003 een internationale bestseller metGrijze zielen, een indrukwekkend boek over schuld en boete dat speelt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. In datzelfde jaar verscheen zijn allereerste verhalenbundel, maar die publicatie bleef nagenoeg onopgemerkt. Verhalen zijn nu eenmaal niet zo'n gewild artikel, maarLes petites mécaniques is inmiddels toch in het Nederlands vertaald.

De meeste vertellingen spelen in lang vervlogen tijden, tegen een decor van duistere wouden, barokke paleizen en met wingerd begroeide herbergen, want in zo'n setting is Claudel in zijn element. In die wonderlijke wereld uit oude volksverhalen en legenden kunnen de mooiste dromen en de gruwelijkste nachtmerries werkelijkheid worden. Het wemelt er van woeste roversbendes en mysterieuze gemaskerden, schurken en schooiers, dichters en dromers, want o…Lire la suite

'Genoeg gezien. […] Genoeg gehad. […] Genoeg gekend.
De haltes van het leven. — O geruchten en gezichten!
Vertrek in een nieuwe hartstocht en een nieuw geluid!'
In het verhaal 'De ander' verlaat Eugène Frolon, gegrepen door dit gedicht uit de Illuminations van Rimbaud, huis, vrouw en kinderen om op zoek te gaan naar de auteur die op jonge leeftijd alles achterliet om in Abessinië fortuin te zoeken. Bij aankomst in Tunis wordt Frolon van alles beroofd en blijft berooid achter in Maghrebijnse zon, waar hij zich, onder meer met het opzeggen van gedichten voor caféterrassen, maar net in leven kan houden. Raimbó, zoals hij al snel wordt genoemd, doet er alles aan om verder te reizen en Harrar te bereiken, waar hij zijn held hoopt terug te vinden.
Het is een van de sprekendste portretten uit deze aparte bundel kortverhalen waarmee Philippe Claudel zijn literaire en artistieke horizon nog maar eens verbreedt. Andere zijn 'Georges Piroux', over een weduwnaar die e…Lire la suite
In deze verhalenbundel uit 2003 borduurt de Franse auteur Philippe Claudel, vooral bekend van zijn roman 'Grijze Zielen', voort op het thema kwetsbaarheid van het leven: het mensenleven is een klein mechaniek dat perfect lijkt afgesteld totdat het plotseling kan vastlopen door verlating, twijfel, waanzin of de dood. De uiteenlopende verhalen, soms in een historische context, soms met een neiging naar het fantastische, illustreren vaak, in een stijl die doet denken aan Baudelaire of Kafka, op poëtische, beeldende wijze, het nachtmerrieachtige moment waaraan diverse hoofdpersonen ten prooi zijn als hun leven plotseling een fatale wending krijgt. Uitstekende vertaling. Normale druk.

À propos de Philippe Claudel

Philippe Claudel est un écrivain et réalisateur français, né le 2 février 1962 à Dombasle-sur-Meurthe (Meurthe-et-Moselle).

Biographie

Il passe son enfance dans la petite ville où il est né et fait ses études au collège Julienne-Farenc puis, à partir de la classe de 4e, au collège puis au lycée Ernest-Bichat de Lunéville où il est interne. Ce sont des années de grande tristesse et de lecture intense. Après l'obtention de son baccalauréat en 1981, il mène une vie dissolue pendant deux années, s'inscrivant à l'université de Nancy mais ne la fréquentant guère, passant son temps à fréquenter les musées, à dessiner, à peindre, à écrire des poèmes, des nouvelles, des scénarios, à jouer dans de nombreux courts métrages, à créer deux radios libres avec des amis et à pratiquer intensivement l'a…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions