Livre
Français

Couleurs de l'incendie : roman

Pierre Lemaitre (auteur)
Een alleenstaande moeder vecht in de wankele jaren dertig voor behoud van het familiekapitaal en haar eigen emancipatie.
Extra subject
Frankrijk; 1930-1940
Titre
Couleurs de l'incendie : roman
Auteur
Pierre Lemaitre
Langue
Français
Éditeur
Paris: Éditions Albin Michel, © 2018
534 p.
ISBN
9782226392121 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Tekende de auteur (1951) in 'Au revoir là-haut'* (Prix Goncourt 2013) de naweeën van de Eerste Wereldoorlog, dit tweede deel van een driedelig historisch fresco bestrijkt de wankele jaren dertig. Madeleine Péricourt, gescheiden van luitenant Pradelle, de fraudeur uit deel 1, raakt als erfgename, als vrouw en moeder persoonlijk diep betrokken bij de economische en sociaal-politieke onrust. Een typerende mentaliteitsgeschiedenis die opent met de grootse uitvaart in 1927 van haar vader Marcel, de rijke, gerespecteerde bankier, en de tragische val van haar zevenjarige zoon Paul, die daarbij verlamd raakt. Aan Madeleine nu de hachelijke taak, de durf ook, het familiale imperium te leiden, haar gehandicapte zoon veilig naar de toekomst te loodsen en op te boksen tegen de masculiene, misogyne cultuur. De lezer is getuige van de route van haar emancipatie, van vallen, opstaan en terugvechten, een ondermijnend, riskant struikelpad, maar waar ook inspirerende troost en steun haar deel zijn. De …Lire la suite

À propos de Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre, né le 19 avril 1951 à Paris, est un écrivain et scénariste français.

Il reçoit le prix Goncourt en 2013 pour Au revoir là-haut et un César en 2018 pour l'adaptation de cette même œuvre.

Biographie

Pierre Lemaitre passe sa jeunesse entre Aubervilliers et Drancy auprès de parents employés, qu'il situe politiquement « à gauche »,.

Psychologue de formation et autodidacte en littérature, il effectue une grande partie de sa carrière dans la formation professionnelle des adultes, leur enseignant la communication, la culture générale ou animant des cycles d'enseignement de la littérature à destination de bibliothécaires.

Il se consacre ensuite à l'écriture en tant que romancier et scénariste, vivant de sa plume à partir de 2006. Il assure chaque mois la rubri…En lire plus sur Wikipedia