Livre
Néerlandais

De geschreven oorlog : in Flanders Fields Museum : anthologie van teksten van het front in België 1914-1940

Piet Chielens (compilateur), Pieter Trogh (compilateur), Dries Chaerle (collaborateur)

De geschreven oorlog : in Flanders Fields Museum : anthologie van teksten van het front in België 1914-1940

Genre:
Publicatie bij de gelijknamige tentoonstelling in het Flanders Field Museum die 366 authentieke, tussen 1914 en 1940 geschreven teksten bevat van getuigen van de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog.
Titre
De geschreven oorlog : in Flanders Fields Museum : anthologie van teksten van het front in België 1914-1940 / samengesteld door en in een redactie van Piet Chielens en Pieter Trogh ; met de medewerking van Dries Chaerle en Annick Vandenbilcke ; voorwoord Erwin Mortier
Compilateur
Piet Chielens 1956- Pieter Trogh
Collaborateur
Dries Chaerle Annick Vandenbilcke
Auteur de l'introduction
Erwin Mortier
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Uitgeverij Manteau/WPG Uitgevers België, 2016
1024 p.
ISBN
9789022332849 (hardback) 9789023499893 (hardback)

Commentaires

'Ik maak me zorgen over het onderwijs'

Anthologie. Bij de expo hoort ook de gelijknamige, ruim duizend pagina's tellende bloemlezing, met een voorwoord van Erwin Mortier.

Van langere houdbaarheidsdatum dan de expo én hengelend naar een plek op elke bibliotheekplank, is ongetwijfeld de bloemlezing die Piet Chielens met zijn team van het In Flanders Fieldsmuseum samenstelde. Het werkstuk van 1.024 pagina's perst de schriftelijke overlevering van WO I in een soort 'oorlogsdagboek', waarin het conflict aan het IJzerfront dag aan dag, bijna uur na uur, wordt gereconstrueerd.

Monumentaal en indrukwekkend zijn woorden waar je als recensent zuinig mee moet zijn. Hier zijn ze zonder meer passend. Teksten van literaire coryfeeën als André Gide, Jean Giono, Stefan Zweig, Marguerite Yourcenar of Paul van Ostaijen zijn verstrengeld met brieven en notities van onbekende burgers of soldaten, telkens zorgvuldig geannoteerd en geduid. Een gewaagde keuze. Maar ze werkt.

Dat vindt ook Erwin Mortier, die de bloemlezing inleidde en intendant is van het literaire luik van Gone West, de artistieke herdenking van …Lire la suite

Een Menenpoort van papier

Bloemlezing. De geschreven oorlog is een monument in woorden. Het boek en de bijbehorende expo vertellen de Grote Oorlog in fragmenten van bijna 350 getuigen.

De uitgever moet geschrokken zijn toen hij het definitieve manuscript van De geschreven oorlog in handen kreeg. In zijn aanbiedingsbrochure voor de boekhandel had hij het boek op 'ca. 612 bladzijden' begroot. Het zijn er 1.024 geworden. Dat alleen al maakt van deze bloemlezing een monumentaal werk - misschien daarom ook dat de samenstellers het boek met een geleerd woord een 'anthologie' noemen.

De geschreven oorlog is een chronologische bloemlezing van teksten over de Eerste Wereldoorlog, van dagboeken en brieven van anonieme soldaten tot memoires en romans van beroemde schrijvers; wat ze gemeenschappelijk hebben, is de focus op het stuk front dat door België loopt. Het boek hoort bij een gelijknamige expo in het Flanders Fields Museum in Ieper. In zijn inleiding vergelijkt Erwin Mortier dit titanenwerk met een monument - hij noemt het zelfs zijn 'ideale gedenkteken'. Dat is het ook, als een Menenpoort van papier.

Meerste…Lire la suite

In het kader van de tentoonstelling ’De geschreven oorlog’ in het Flanders Fields Museum (Ieper, B.) verschijnt deze gelijknamige anthologie met 366 authentieke, tussen 1914 en 1940 geschreven teksten. Schrijvers, dichters, burgers, medisch personeel, religieuzen en soldaten van de meest uiteenlopende nationaliteiten en sociale afkomst berichten over de verschrikkingen van de loopgravenoorlog, de gasaanvallen, de kameraden die naast je worden afgeslacht, de onbeschrijfelijke verwoesting van dorpen, steden en het landschap, de verwondingen die elke voorstelling te boven gaan. In zijn voorwoord schrijft Erwin Mortier 'dat wie goed luistert, zal het verleden in het heden horen en evenzeer het heden in een verleden horen dat helaas nog lang niet voorbij is.' Het monumentale, 1024 pagina's tellende, uitstekend toegankelijke boek is van een enorme geschiedkundige waarde, met name omdat het het blikveld voor het individuele perspectief opent. Bevat een register.

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque