Livre
Néerlandais

Het zoutpad : over oude wegen naar een nieuw begin

Raynor Winn (auteur), Annemie De Vries (traducteur)

Het zoutpad : over oude wegen naar een nieuw begin

Verslag van een slopende maar wel louterende voettocht langs de zuidwestkust van Engeland van een echtpaar dat elke bestaanszekerheid kwijtraakte.
Titre
Het zoutpad : over oude wegen naar een nieuw begin
Auteur
Raynor Winn
Traducteur
Annemie De Vries
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The salt path
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Balans, © 2019
318 p. : kaart
Note
Wordt vervolgd door De wilde stilte
ISBN
9789460039409 (paperback)

Commentaires

In deze autobiografische roman beschrijft de Britse debutante Raynor Winn de voettocht die zij en haar man Month als 'daklozen' maakten langs de zuidwestkust van Engeland, nadat hun hele bestaanszekerheid in een paar dagen tijd in elkaar stortte. Ze raakten hun huis en inkomen kwijt en Month kreeg van de artsen een weinig hoopvolle diagnose. Desondanks besloten ze te gaan lopen en wildkamperen over het duizend kilometer lange South West Coast Path. De lezer krijgt niet alleen te lezen welke ontberingen het echtpaar onderweg lijdt, er wordt ook stilgestaan bij de historie van de plaatsen waar ze komen en bij de ontmoetingen met passanten. Wat uitgebreid beschreven wordt, is de natuur en het effect van de zee en het weer op de wandelaars. De ondertitel 'over oude wegen naar een nieuw begin' geeft de lezer bij het begin al het vermoeden dat het om een louterende tocht gaat. Om te weten hoe het precies afloopt, moet hij geduld hebben en net als de auteur blijven stilstaan bij de talloze u…Lire la suite

Gezouten zijn

Dakloos geworden, besluiten Raynor Winn en haar zieke man Moth maar te gaan wandelen.

'We lopen het pad. We hebben de hele weg wildgekampeerd.'

'Dat kan ik zien. Jullie hebben het over je.'

'Het?'

'Ja, het. Het heeft jullie aangeraakt. Jullie stralen het uit, jullie hebben de hand van de natuur gevoeld. Dat raak je nooit meer kwijt. Jullie zijn gezouten.'

Het is een heldere ochtend in Portheras Cove. De vijftigers Raynor en Moth lopen al maanden dag in dag uit langs de ruige Engelse kust. Ze volgen het South West Coast Path, 1014 kilometer, met niets meer dan een tentje, twee lichtgewicht slaapzakken en 115 pond op de bank. En het vonnis van een dodelijk ziekte op zak.

Maanden eerder raakten Moth en Raynor in een week alles kwijt. Na een jarenlang juridisch gevecht over schulden door een foute investering werd eerst hun boerderij in Wales in beslag genomen. Weg was hun steen voor steen zelf gerenoveerde woning, de tuin met de grote es waar de kinderen hutten in bouwden, hun B&B, hun schapen. Opeens waren ze dakloos.

Vijf…Lire la suite