Livre
Néerlandais
Autobiografisch relaas van de Amerikaanse schrijver (1949- ) over zijn leven met zijn moeder.
Titre
Ergens anders
Auteur
Richard Russo
Traducteur
Kees Mollema
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Elsewhere
Édition
1
Éditeur
Utrecht: Signatuur, 2013
215 p.
ISBN
9789056724689 (hardback)

Commentaires

Richard Russo's moeder, al vroeg gescheiden van haar man, leed aan vele angstneuroses die het leven van haar zoon ook tekende. Hun bestaan in het provinciale leerstadje Gloversville komt neer op een welhaast verstikkende relatie: de moeder doet alsof ze onafhankelijk is maar zoekt steun bij haar zoon na tegenslagen of familieruzies. Het verhaal is een gedeelde lotsbestemming van moeder en zoon. Dat lot willen ze ontlopen door telkenmale te verhuizen, waarna de net verlaten en gehate plek snel uitgroeit tot een paradijsje. Ergens anders is het altijd beter..., maar de verhuisdrift van de moeder is een weerspiegeling van een reeks angstneuroses. Pas na haar dood ontdekt zoon Rick dat zijn moeder leed aan een obsessieve-compulsieve stoornis. Ze was een controlfreak en haar angst voor armoede bleek onbegrensd. De zoon leert zichzelf beter kennen door het leven van zijn moeder nauwgezet te portretteren. Ontroerend relaas van de Amerikaanse schrijver (1949). Volle bladspiegel.

ERGENS ANDERS VAN RICHARD RUSSO

Hoe kun je samenleven met iemand die lijdt aan een obsessieve-compulsieve stoornis? En wat als die persoon je moeder is die zielsveel van je houdt maar je verstikt met haar moederliefde? Over dit onderwerp zijn talloze wetenschappelijke publicaties verschenen maar daarin is nooit verteld hoe een kind, een zoon hiermee omgaat. Richard Russo, bekend en gelauwerd auteur van o.a. Empire falls (Pullitzerprijs 2002), schetst in Ergens anders een intiem portret van zijn jeugd, zijn familie, zijn ouders en zijn moeder in het bijzonder. Het boek is even humoristisch als ontluisterend, en kon dan ook pas na haar dood gepubliceerd worden.

Verplichte lectuur voor wie zijn medemens (beter) wil begrijpen.

À propos de Richard Russo

CC BY-SA 3.0 - Image by Camille Gévaudan (K'm)

Richard Russo, né le 15 juillet 1949 à Johnstown, est un écrivain américain.

Biographie

Richard Russo a grandi près de Gloversville, dans l'État de New York. Il a obtenu un doctorat de philosophie en 1979 et un Master of Fine Arts en 1980 à l'Université d'Arizona. Il a été professeur de littérature avant de se consacrer à l'écriture.

En 2002, son roman intitulé Le Déclin de l'empire Whiting (Empire Falls) a été récompensé par le prix Pulitzer.

En 1998, Russo a coécrit le scénario du film L'Heure magique avec le réalisateur Robert Benton, qui a également adapté et réalisé son roman Nobody's fool. Le film qui en est tiré est interprété notamment par Paul Newman.

Russo a écrit pour HBO le scénario de la série télévisée Empire Falls, adaptée de son roman du mêm…En lire plus sur Wikipedia