Livre
Néerlandais

Het inzicht van Griffin

Richard Russo (auteur), Kees Mollema (traducteur)
Om zijn huwelijksproblemen op te lossen moet een vijftiger zijn hele leven en de waarden en normen waarnaar hij leeft, onder de loep nemen.
Sujet
Familie, Huwelijk
Titre
Het inzicht van Griffin
Auteur
Richard Russo
Traducteur
Kees Mollema
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
That old Cape magic
Édition
1
Éditeur
Utrecht: Signatuur, 2010
269 p.
ISBN
9789056723477 (hardback)

Commentaires

De Amerikaanse schrijver (1949) had internationaal succes met Empire Falls (Pulitzer Prize 2002) en Brug der zuchten. Ook deze familieroman zal het grote publiek aanspreken. In een literair verzorgde en tegelijk lichtvoetige stijl beschrijft Russo de emoties binnen een huwelijk dat op de tocht staat. De 57-jarige professor en schrijver Jack Griffin zit in een midlifecrisis en komt tot het inzicht dat hij zich nooit heeft los kunnen maken van zijn veeleisende ouders. Jacks vrouw Joy verwijt hem zelfs dat hij emotioneel net zo gehandicapt is als zij. In vermakelijke flashbacks heeft de lezer Jacks ouders leren kennen als een snobistisch stel dat Jack als kind weinig liefde heeft gegeven in hun zucht naar eigen academische roem. De spanningen tussen Jack en Joy escaleren als hun dochter Laura zelf in het huwelijksbootje stapt. Dankzij een herkenbare psychologie van de seksen en een aantal hilarische trouwdagscenes behoudt het huwelijksdrama een komische belichting. Een romantische tragik…Lire la suite

À propos de Richard Russo

CC BY-SA 3.0 - Image by Camille Gévaudan (K'm)

Richard Russo, né le 15 juillet 1949 à Johnstown, est un écrivain américain.

Biographie

Richard Russo a grandi près de Gloversville, dans l'État de New York. Il a obtenu un doctorat de philosophie en 1979 et un Master of Fine Arts en 1980 à l'Université d'Arizona. Il a été professeur de littérature avant de se consacrer à l'écriture.

En 2002, son roman intitulé Le Déclin de l'empire Whiting (Empire Falls) a été récompensé par le prix Pulitzer.

En 1998, Russo a coécrit le scénario du film L'Heure magique avec le réalisateur Robert Benton, qui a également adapté et réalisé son roman Nobody's fool. Le film qui en est tiré est interprété notamment par Paul Newman.

Russo a écrit pour HBO le scénario de la série télévisée Empire Falls, adaptée de son roman du mêm…En lire plus sur Wikipedia