Livre
Néerlandais
Het leven van enkele inwoners van een onbelangrijk Amerikaans stadje in de jaren tachtig wordt gekenmerkt door beperktheid en uitzichtloosheid.
Extra subject
relaties, Verenigde Staten
Titre
Mohawk
Auteur
Richard Russo
Traducteur
Kees Mollema
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Mohawk
Éditeur
Amsterdam: Signatuur, 2019
447 p.
ISBN
9789056725778 (paperback)

Commentaires

Debuutroman (1986) van een nu erg bekende, populaire en prijswinnende schrijver met als thema het gewone leven in een kleine Amerikaanse stad. De mensen, jong, oud, man, vrouw, hebben weinig kansen en verwachten niet veel. De niet erg boeiende gebeurtenissen in het bestaan van het verwarrend grote aantal personen komen voort uit hun relaties met elkaar, moeders en dochters, vaders en zoons, huwelijkspartners en oude liefdes. Die relaties worden ironisch, menselijk, in detail en met veel begrip geschreven, maar het melancholieke resultaat kabbelt bijna even saai voort als het leven van de hoofdpersonen. Tegen het einde is er vrij plotseling dramatische actie, die wat gezocht overkomt. Mogelijk herkent de Nederlandse lezer minder in dit verhaal dan de Amerikaanse. De kritieken zijn positief, maar zien het boek als minder succesvol dan de latere, allemaal al vertaalde, romans van Russo (1949).

À propos de Richard Russo

CC BY-SA 3.0 - Image by Camille Gévaudan (K'm)

Richard Russo, né le 15 juillet 1949 à Johnstown, est un écrivain américain.

Biographie

Richard Russo a grandi près de Gloversville, dans l'État de New York. Il a obtenu un doctorat de philosophie en 1979 et un Master of Fine Arts en 1980 à l'Université d'Arizona. Il a été professeur de littérature avant de se consacrer à l'écriture.

En 2002, son roman intitulé Le Déclin de l'empire Whiting (Empire Falls) a été récompensé par le prix Pulitzer.

En 1998, Russo a coécrit le scénario du film L'Heure magique avec le réalisateur Robert Benton, qui a également adapté et réalisé son roman Nobody's fool. Le film qui en est tiré est interprété notamment par Paul Newman.

Russo a écrit pour HBO le scénario de la série télévisée Empire Falls, adaptée de son roman du mêm…En lire plus sur Wikipedia