De lotgevallen van Donald Sully, een sympatieke maar niet erg geslaagde man die hoe dan ook iets van zijn leven probeert te maken.
Titre
Niemands gek
Auteur
Richard Russo
Traducteur
Kees Mollema
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Nobody's fool
Éditeur
Amsterdam: Signatuur, 2016
591 p.
ISBN
9789056725587 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Het is eigenlijk merkwaardig dat dit meesterwerk van de rasverteller Richard Russo (1949) nu pas in de Nederlandse vertaling verschijnt. Russo schreef ‘Niemands gek’ (‘Nobody’s fool’) al in 1993. Het is het verhaal van Donald Sully, een charmante oorlogsheld die al vijftig jaar in het slaperige plaatsje North Bath woont. Sully heeft lak aan status en aanzien. Hij lijdt verre van een succesvol leven zoals zijn omgeving dat van hem verwacht. Sully heeft, net als vele bewoners van North Bath, al lang geleden de hoop op een betere toekomst laten varen. Hij is al lang blij dat hij heelhuids uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen. In dit kleine, doodsaaie, vervallen plaatsje wordt deze egocentrische, maar sympathieke figuur met typische karakters van allerlei pluimage omgeven. Zo zijn daar zijn niet al te snuggere hulpje, zijn hysterische ex-vrouw en de vrouw met wie hij een instabiele relatie heeft. Russo is een uitstekende verteller en weet met aanstekelijke humor en oog voor de menselijke…Lire la suite

À propos de Richard Russo

CC BY-SA 3.0 - Image by Camille Gévaudan (K'm)

Richard Russo, né le 15 juillet 1949 à Johnstown, est un écrivain américain.

Biographie

Richard Russo a grandi près de Gloversville, dans l'État de New York. Il a obtenu un doctorat de philosophie en 1979 et un Master of Fine Arts en 1980 à l'Université d'Arizona. Il a été professeur de littérature avant de se consacrer à l'écriture.

En 2002, son roman intitulé Le Déclin de l'empire Whiting (Empire Falls) a été récompensé par le prix Pulitzer.

En 1998, Russo a coécrit le scénario du film L'Heure magique avec le réalisateur Robert Benton, qui a également adapté et réalisé son roman Nobody's fool. Le film qui en est tiré est interprété notamment par Paul Newman.

Russo a écrit pour HBO le scénario de la série télévisée Empire Falls, adaptée de son roman du mêm…En lire plus sur Wikipedia