Livre
Néerlandais

Een goede school : roman

Richard Yates (auteur), Marijke Emeis (traducteur)
Enkele leerlingen van een Amerikaanse kostschool van lage standing beleven hun groei naar volwassenheid aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.
Titre
Een goede school : roman
Auteur
Richard Yates
Traducteur
Marijke Emeis
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A good school
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2014
207 p.
ISBN
9789029589727 (paperback)

Commentaires

Man zijn, wat betekent dat nu precies?

ROMAN. In zijn oeuvre, zo ook in het pas vertaalde Een goede school (1978), gaat de Amerikaanse schrijver Richard Yates op zoek naar de menselijke identiteit.

Richard Yates (1926-1992) wil duidelijk geen enkele twijfel laten bestaan over het autobiografische gehalte van zijn roman en trapt zijn boek op gang met een voorwoord waarin hij het rechttoe rechtaan over zijn ouders heeft, die scheidden toen hij nog een kind was.

Meer bepaald was het zijn moeder, een licht hysterische of in elk geval toch vermoeiend uitbundige beeldhouwster - zie onder meer ook Pookie in Paasparade (1976) en Alice Prentice in Een speciaal soort voorzienigheid (1969) - die hem op kosten van zijn plichtmatig hardwerkende vader op vijftienjarige leeftijd in de vierde klas deed belanden van Dorset Academy, de 'goede school' uit de titel en, zoals Yates het formuleert, 'een internaat dat ontworpen had kunnen zijn in de studio's van Walt Disney'.

Homoseksuele ondertoon

Na het voorwoord laat Yates de ik-vorm varen en schakelt hij over naar de derde persoon, wat hem vanaf het eerste hoofdstuk in staat stelt om in zijn typisch minutieuze en wonderlijk b…Lire la suite

De uitgave in 2003 van zijn (inmiddels verfilmde) roman ‘Revolutionary road’ leidde tot een revival van het werk van Richard Yates (1926-1992). Vervolgens verschenen diverse romans, onder andere ‘Paasparade’ (2007), en een verhalenbundel. In het autobiografische ‘Een goede school’ beschrijft Yates hoe het was om in 1941 als 16-jarige jongen te leven op een Amerikaans internaat. Het leven was er hard voor de wat zwakkere jongens, want de pikorde werd onverbiddelijk bevochten en gepraktiseerd. William Grove (= Yates) wordt aanvankelijk als een outsider behandeld, gepest en seksueel geïntimideerd, tot men zijn schrijftalent ontdekt en hij wordt opgenomen in de redactie van de schoolkrant. Naast de van hormonen stuiterende jongens beleven de docenten hun eigen (seksuele) problemen en escapades. Gaandeweg komt de schaduw van de Tweede Wereldoorlog steeds dreigender over de jongensgemeenschap te hangen. Yates’ stijl is onopgesmukt en rijk aan details. Zijn inzicht in wat mensen ten diepste …Lire la suite

À propos de Richard Yates

  • Richard Yates, Sr. : homme politique américain (1818-1873)
  • Richard Yates, Jr. : homme politique américain (1860-1936), fils de Richard Yates, Sr.
  • Richard Yates (auteur) : écrivain américain (1926-1992)
  • Richard Yates (athlète) : athlète britannique