Livre
Néerlandais

Autobiografie : Boy & Solo 1916-1941

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (dessinateur), Huberte Vriesendorp (traducteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Roald Dahl baseerde dit boek op zijn leven van 1916 tot 1941. Tijdens die periode was hij onder andere proefpersoon van chocoladerepen, werkte hij in Oost-Afrika en vloog hij gevechtsvliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Contient
Extra subject
AUV, autobiografieën
Titre
Autobiografie : Boy & Solo 1916-1941
Auteur
Roald Dahl
Dessinateur
Quentin Blake
Traducteur
Huberte Vriesendorp
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Édition
1
Éditeur
Baarn: De Fontein, 2011
382 p. : ill.
ISBN
9789026128882 (hardback)

Commentaires

Heruitgave in een band van Dahls autobiografische boeken. 'Boy' betreft het gezinsleven en de jaren op (kost)school vanaf zijn zevende tot en met zijn onorthodoxe sollicitatie bij Shell rechtstreeks vanaf kostschool. Bevat herkenbare elementen uit zijn boeken (de strenge juf uit Matilda en de bron voor Sjakie en de chocoladefabriek). 'Solo' start met de reis naar zijn eerste baan in Oost-Afrika, gevolgd door avonturen die hij daar beleeft en gaat al snel over in de belevenissen van de auteur als RAF-vlieger tijdens het begin van WOII. De auteur hanteert dezelfde toon als in zijn fantastische verhalen en richt zich regelmatig rechtstreeks tot de lezer. Met illustraties van Quentin Blake; daarnaast verluchtigd met brieffragmenten aan zijn moeder en foto’s uit de eigen collectie. Boeiende inkijk in de Engelse leefomgeving en cultuur van de eerste helft van de 20e eeuw, inclusief de toen heersende kijk op kolonialisme en de bron van het Palestijns-Israëlische conflict. 'Solo' bevat enkele…Lire la suite

Autobiografie: Boy & Solo (1916-1941)

Deze bundel bevat een heruitgave van Roald Dahls autobiografische boeken ‘Boy’ en ‘Solo’. Boy beschrijft de periode waarin hij opgroeit en vooral de lange tijd die hij op kostschool heeft doorgebracht. Daarin zijn als link met zijn verhalen de strenge juf uit Mathilda en zijn proefexperimenten met chocoladerepen terug te vinden. Zijn schooltijd eindigt wanneer hij bij Shell solliciteert. Hiermee sluit hij zijn eerste biografisch deel ‘Boy’ af. ‘Solo’ begint met belevenissen tijdens de periode waarin hij het aanzien van Shell in Oost-Afrika hoog probeert te houden. Deze lopen al snel over in de beschrijving van de ervaringen die hij had als piloot van de RAF-vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals hij dat ook doet in zijn verhalen, onderhoudt hij de lezer vanuit zijn positie van meesterverteller. Schijnbaar ongedwongen schetst hij een beeld van een stuk geschiedenis van zijn land gekaderd in een bredere wereld. Hoe het leven er in de Engelse kostscholen aan toe ging, welke…Lire la suite

À propos de Roald Dahl

Roald Dahl, né le 13 septembre 1916 à Llandaff au pays de Galles et mort le 23 novembre 1990 à Oxford en Angleterre, est un écrivain britannique et scénariste, auteur de romans et de nouvelles, qui s'adressent aussi bien aux enfants qu'aux adultes, mais mieux connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Ses œuvres les plus célèbres sont Charlie et la Chocolaterie (Charlie and the Chocolate Factory, 1964), adapté plusieurs fois au cinéma, ainsi que des recueils de nouvelles : Bizarre ! Bizarre ! (Someone Like You, 1948) qui obtint le prix Edgar-Allan-Poe en 1954, et Kiss Kiss (1959).

Biographie

Enfance

Né au Pays de Galles de parents norvégiens, ar…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions