Livre
Néerlandais

De reuzenkrokodil

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (dessinateur), Harriët Freezer (traducteur)
Een wrede krokodil probeert op veel slimme manieren kinderen te pakken te krijgen en ze op te peuzelen, maar zijn pogingen worden steeds gedwarsboomd door de andere dieren van het bos. Prentvertelling met humoristische, karikaturale illustraties in bonte kleuren. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Krokodillen
Extra subject
humor, Leesvlot
Titre
De reuzenkrokodil
Auteur
Roald Dahl
Dessinateur
Quentin Blake
Traducteur
Harriët Freezer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The enormous crocodile
Éditeur
Utrecht: Uitgeverij De Fontein Jeugd, 2016 | Autres éditions
61 p. : ill.
ISBN
9789026139383 (hardback)

Commentaires

Prentvertelling over een reusachtige krokodil, die kinderen wil opeten in de stad. Andere oerwouddieren weten echter steeds op tijd de kinderen te waarschuwen. Uiteindelijk wordt het dier gestraft voor zijn gulzigheid. Een humoristisch verhaal met griezeleffecten; het grappige taalgebruik en de geestige karikaturale kleurenillustraties hebben echter een neutraliserende werking. Bedoeld voor wat oudere kleuters. Het boek heeft vrij veel tekst. Het rijm en de diverse herhalingen in de tekst zullen kinderen erg aanspreken. Een goedlopende vertaling met veel knappe vondsten. De dynamische illustraties zijn zacht en vrolijk van kleur met een aantal felle accenten. Ze passen uitstekend bij de tekst. Herdruk met een nieuw serie-omslag. Vanaf ca. 5 jaar.

De Reuzenkrokodil

Op een hete dag in één van Afrika’s meest modderige rivieren vat een reuzegrote krokodil een niet zo erg kindvriendelijk plan op als hij bedenkt wat hij graag wil voor zijn lunch. Hij heeft zin in een lekker, mals jongetje. Zijn uit de kluiten gewassen bouw en zijn rijen scherpe tanden lijkt hij alvast mee te hebben, maar al gauw blijkt dat niet iedereen in het dierenrijk erg wild is van zijn plan. Zijn kroko-vrienden schakelen de hulp in van andere dieren om de reuzenkrokodil tegen te houden in zijn jacht op malse kindertjes.

De Engelse uitgever van Roald Dahls kinderboeken heeft er lange tijd bij hem op aangedrongen om ook eens een kort prentenboek voor jonge kinderen te schrijven. Hoewel Dahl zei dat hij dat wel vaker had geprobeerd, maar dat het toch zo verdomd moeilijk was, hield de uitgever niet op met vragen. Drie jaar nadien kwam Dahl met een paar pagina’s tekst, getiteld, 'De Reuzenkrokodil'. Nu nog steeds, bij deze dertigste druk, kunnen we zeggen dat hij er da…Lire la suite

À propos de Roald Dahl

Roald Dahl, né le 13 septembre 1916 à Llandaff au pays de Galles et mort le 23 novembre 1990 à Oxford en Angleterre, est un écrivain britannique et scénariste, auteur de romans et de nouvelles, qui s'adressent aussi bien aux enfants qu'aux adultes, mais mieux connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Ses œuvres les plus célèbres sont Charlie et la Chocolaterie (Charlie and the Chocolate Factory, 1964), adapté plusieurs fois au cinéma, ainsi que des recueils de nouvelles : Bizarre ! Bizarre ! (Someone Like You, 1948) qui obtint le prix Edgar-Allan-Poe en 1954, et Kiss Kiss (1959).

Biographie

Enfance

Né au Pays de …En lire plus sur Wikipedia