Livre
Néerlandais

Rijmsoep

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Vijftien rijmverhalen over allerlei helden: bekende sprookjesfiguren als Hans en Grietje, Ali Baba en Aladdin, maar ook een krokodil die naar de tandarts moet.
Titre
Rijmsoep
Auteur
Roald Dahl
Dessinateur
Quentin Blake
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Rhyme stew
Éditeur
Baarn: De Fontein, 1990
79 p. : ill.
ISBN
90-261-0378-6

Commentaires

Rijmsoep is een echt Roald Dahl-boek, met tekeningen van zijn vaste illustrator Quentin Blake. Dahl beschrijft in vijftien rijmende verhaaltjes verschillende personages, die volgens de achterflap ‘echte helden’ zijn. Zo dicht hij over een dominee, die bij ‘een preutse oude vrijster’ onder haar rok grabbelt. Maar de vrijster is hier niet van gediend, en ‘"Sorry!” riep dominee. / “In de haast / grabbelde ik / er even naast!”’. Je mag zelf uitmaken wie hier de held is.
Op de pagina ernaast staat een klein gedichtje dat over ongeveer hetzelfde onderwerp gaat. De held hier is ‘een kleine man met zeven vrouwen’ die laat weten dat hij met zeven vrouwen veel meer pret heeft dan met een. Het onderwerp seks is favoriet in Rijmsoep. Of het nu de vrouw is van een rijke lord of de gymjuf, de personages die Roald Dahl opvoert zijn allemaal wel te porren voor een seksueel uitstapje. Dahl beschrijft hun belevenissen met fantasie en humor. De juf geeft aan haar leerling Karel bijvoo…Lire la suite
De vijftien bekende hilarische rijmverhalen uit deze bundel zijn nu uitgegeven in een handzaam formaat. Veel van de no-nonsense rijmen zijn erg leuk voor kinderen, maar enkele seksueel getinte rijmen zijn meer afgestemd op volwassenen. Fraai zijn de lange sprookjesgedichten die doorspekt zijn met veel humor. Deze sprookjesrijmen zijn gebaseerd op bekende sprookjes als Hans en Grietje, Ali Baba en Aladin. Sommige rijmen laten zich goed voorlezen aan kinderen van de bovenbouw van het basisonderwijs. De lengte van de rijmen varieert van vier regels tot twaalf pagina’s. De unieke, humoristische zwart-witillustraties van Quentin Blake behoeven geen toelichting, voegen veel toe en vormen zo een onmiskenbare eenheid met de rijmen. Het rood met roze omslag is in de stijl van de reeks herdrukken van Dahls boeken. Voor kinderen vanaf ca. 11 jaar en volwassenen.

Rijmsoep

In dit boek figureren heel wat bekende figuren, die hun strepen al lang verdiend hebben in andere verhalen, sprookjes of vertellingen. Wie kent er niet het verhaal van ‘De nieuwe kleren van de keizer’ of ‘Ali Baba en de veertig rovers’? Roald Dahl zou Roald Dahl echter niet zijn als hij niet aan elk verhaal een bijzondere wending gaf. De basiselementen blijven behouden, maar vaak lopen ze net iets anders af of krijg je een heel andere invalshoek voorgeschoteld. In ‘De nieuwe kleren van de keizer’ gaat de keizer in zijn nieuwe pak skiën. Hij is, net zoals in het sprookje, uiteraard helemaal naakt. Al vlug is hij helemaal bevroren en jubelt het hele land blij: Nu zijn we eindelijk vorstvrij! Zo bewerkte Dahl nog een tiental verhalen. Hij zette ze op rijm en wisselde de verhalen vervolgens af met enkele nonsensgedichten. Quentin Blake is uiteraard ook weer van de partij. De illustraties passen perfect bij de sfeer en de tekst. Omdat de inhoud heel gevarieerd is, vaak bizar, maar ook g…Lire la suite

À propos de Roald Dahl

Roald Dahl, né le 13 septembre 1916 à Llandaff au pays de Galles et mort le 23 novembre 1990 à Oxford en Angleterre, est un écrivain britannique et scénariste, auteur de romans et de nouvelles, qui s'adressent aussi bien aux enfants qu'aux adultes, mais mieux connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Ses œuvres les plus célèbres sont Charlie et la Chocolaterie (Charlie and the Chocolate Factory, 1964), adapté plusieurs fois au cinéma, ainsi que des recueils de nouvelles : Bizarre ! Bizarre ! (Someone Like You, 1948) qui obtint le prix Edgar-Allan-Poe en 1954, et Kiss Kiss (1959).

Biographie

Enfance

Né au Pays de Galles de parents norvégiens, arm…En lire plus sur Wikipedia