Livre
Néerlandais

Rotbeesten

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (dessinateur)
Bundel met negen gruwelijke fantasieverhalen op rijm, vaak met een verrassend einde. Met veel kleurige, karikaturale tekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Extra subject
GRV, Rijmvertellingen, Gedichten, humor
Titre
Rotbeesten / Roald Dahl ; tek. van Quentin Blake
Auteur
Roald Dahl
Dessinateur
Quentin Blake
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Dirty beasts
Éditeur
Baarn: De Fontein, 2006
[32] p. : ill.
ISBN
90-261-3216-6

Commentaires

Negen gruwelijke fantasieverhalen in rijmvorm met een dier in de hoofdrol. De dieren zijn bestaande beesten met uitzondering van het laatste (buikebeest). Met de mens/het kind als identificatiefiguur loopt het met name in de eerste vijf verhalen niet goed af. In sommige verhalen wordt het eten van vlees op de korrel genomen, b.v. varkenslappen, kikkerbillen, slakken; in andere verhalen wordt de mens òf opgegeten òf letterlijk lichamelijk geschonden. De verhalen zijn op een griezelige, angstaanjagende manier met galgenhumor beschreven maar toch zo dat de lezer er gelukkig om lachen kan. Samen met de humoristische, karikaturale tekeningen, uitgevoerd in pen, ecoline en wasco die de verhalen precies begeleiden zowel qua stijl als qua plaats, wordt het een leuk kijk- en (voor)leesboek voor hen die van dit soort grapjes houden. Voor de jongsten worden er af en toe moeilijke woorden en uitdrukkingen gebruikt, zoals eureka, soebatten, loopings, malloten. Herdruk met een nieuwe serie-omslag. …Lire la suite

Rotbeesten

Van Roald Dahl en Quentin Blake verwacht je natuurlijk niets anders dan fantastische boeken. Maar ik moet toegeven dat ik voor ik aan dit boek begon wel mijn twijfels had. Zo’n briljante gedichten vertalen van het Engels naar het Nederlands lijkt me geen gemakkelijke opgave. Blijft het rijm wel kloppen? Wat met het ritme en de cadans? Wel, dit boek is daar met glans in geslaagd. Ik heb slechts één keer gedacht dat het origineel wellicht beter zou zijn. Dat was bij het gedicht over de pad en de slak. Maar de inhoud van dit rijmende verhaal maakt het helemaal goed!

Net zoals de inhoud van al de gedichten in dit boek hilarisch is, trouwens. Het is een beetje gruwelijk om de dieren over de mens te laten triomferen, maar tegelijk maakt dit de verhaaltjes ook erg bijzonder. Het is werkelijk de stijl die we kennen van Roald Dahl, die de gewone dingen in het leven graag een andere wending geeft. Zo komen we een leeuw tegen die geen lekker stukje vlees heeft, maar een lekker stuk…Lire la suite

À propos de Roald Dahl

Roald Dahl, né le 13 septembre 1916 à Llandaff au pays de Galles et mort le 23 novembre 1990 à Oxford en Angleterre, est un écrivain britannique et scénariste, auteur de romans et de nouvelles, qui s'adressent aussi bien aux enfants qu'aux adultes, mais mieux connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Ses œuvres les plus célèbres sont Charlie et la Chocolaterie (Charlie and the Chocolate Factory, 1964), adapté plusieurs fois au cinéma, ainsi que des recueils de nouvelles : Bizarre ! Bizarre ! (Someone Like You, 1948) qui obtint le prix Edgar-Allan-Poe en 1954, et Kiss Kiss (1959).

Biographie

Enfance

Né au Pays de Galles de parents norvégiens, arm…En lire plus sur Wikipedia