Livre
Néerlandais

Naar Amerika!

Robert Gernhardt (auteur), Philip Waechter (dessinateur), Aline Sax (traducteur)
Flappie is de meest ondeugende van een groepje honden. Op een warme dag gaan ze naar zee en vindt Flappie een boot. Daarmee wil hij naar Amerika varen! Prentenboek met sfeervolle, gedetailleerde kleurentekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Naar Amerika!
Auteur
Robert Gernhardt
Dessinateur
Philip Waechter
Traducteur
Aline Sax
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Die Reise nach Amerika
Édition
1
Éditeur
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2015
[24] p. : ill.
ISBN
9789059086524 (hardback)

Commentaires

Flappie is de aanvoerder van een groepje honden dat allerlei kattenkwaad uithaalt. Op een warme dag maken ze een uitstapje naar zee. Daar vinden ze een rubberboot en Flappie besluit naar Amerika te varen. Zijn vrienden durven niet mee, dus vaart het hondje alleen uit. Door toedoen van een meeuw kapseist zijn boot en valt hij in het water. Maar gelukkig is de zee niet zo groot als die lijkt. Kleurrijk geïllustreerd prentenboek waarin de wereld wordt bekeken vanuit hondenperspectief. Het verhaal is ook zonder tekst goed te volgen. Grappig is dat de illustraties meer vertellen dan in de tekst naar voren komt. Hierdoor brengt het slot nog een verrassende twist. De humoristische details die in de illustraties verwerkt zijn, bieden jonge kinderen extra kijk- en ontdekplezier. De gedetailleerde, fijne pentekeningen zijn ingekleurd in rustige kleuren; gedrukt op mat, zachtgeel papier. De tekst op rijm, vertaald uit het Duits door Aline Sax, komt soms wat gekunsteld over. Vanaf ca. 4 jaar.

Naar Amerika!

Er was eens een troep jonge honden ... De vijf dikke vrienden doen wat alle vrienden doen: fratsen uithalen. Op een dag gaan ze naar zee. Het is eigenlijk een meer, maar 'meer' is in het Duits 'see'. Flappie is de voortrekker van de groep. Hij ziet een (rubber)boot en daarmee wil hij de oceaan overvaren naar Amerika. De andere vier aarzelen, dus stapt Flappie alleen in de boot. Alles gaat prima tot er een meeuw aan boord komt. Flappie jaagt de meeuw weg. Als de meeuw opvliegt, kantelt zijn bootje, Flappie valt in het water maar hij kan niet zwemmen. Dan begint hij te trappelen en zo zien zijn vrienden hem zonder bootje maar gezond en wel aan komen peddelen. Al zijn vrienden roepen: Hoera Flappie is terug uit Amerika. En dan zie je op de overzichtsprent hoe klein het meer wel is. De illustraties zijn in dit boek sterker dan de tekst. Die staat op rijm maar dat klinkt in vertaling niet altijd even vlot. Op de prenten is echter zoveel te zien dat de kinderen zelf wel een verhaal kunne…Lire la suite

À propos de Robert Gernhardt

Robert Gernhardt (né le 13 décembre 1937 à Tallinn, mort le 30 juin 2006 à Francfort-sur-le-Main) est un écrivain, illustrateur et peintre allemand.

Biographie

Robert Gernhardt est le fils d'un juge à Tallinn. La famille appartient à la minorité des Germano-Baltes et déménage à Poznań. Le père meurt en 1945. Après la guerre, la mère va avec ses fils Robert, Per et Andreas de Thuringe à Bissendorf puis à Göttingen.

En 1956, Robert commence des études à l'académie des beaux-arts de Stuttgart puis de Berlin ainsi que d'allemand à l'université libre de Berlin. En 1964, il devient peintre indépendant, illustrateur, caricaturiste et écrivain à Francfort. En 1965, il épouse la peintre Almut Ullrich (qui décède en 1989). En 1990, il fait un sec…En lire plus sur Wikipedia