Livre
Néerlandais

De Catalaanse brief

Robert Goddard (auteur), Bob Snoijink (traducteur)
De oude Beatrix Abberley leek het slachtoffer te zijn geworden van een roofmoord, maar er is meer aan de hand. Haar nichtje Charlotte duikt in het verleden van Beatrix en dier broer Tristram, een Engelse dichter die pas faam verwierf toen hij omkwam tijdens de Spaanse burgeroorlog.
Titre
De Catalaanse brief
Auteur
Robert Goddard
Traducteur
Bob Snoijink
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Hand in glove
Édition
[Herdr.]
Éditeur
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2013
447 p.
ISBN
9789024533497 (paperback)

Commentaires

In dit verhaal worden op een verrukkelijke wijze de waanzinnige gevolgen van ziekelijke geld- en eerzucht geïllustreerd. In exact 100 hoofdstukjes van gemiddeld vier pagina's word je in een ijzingwekkend strak tempo door een ijzersterk, geloofwaardig en origineel verhaal geloodst. De Engelse dichter Tristam Abberley verwerft een legendarische status wanneer zijn engagement in de Spaanse burgeroorlog op het einde van de jaren '30 dodelijk afloopt. Een halve eeuw later is zijn zus schijnbaar het slachtoffer van een ordinaire roofmoord. Maar al gauw wordt duidelijk dat Tristam zijn zuster met informatie heeft belast die een moord haast kan verantwoorden. Onder de nazaten en kennissen (in de breedste betekenis) van Tristam ontspint zich een kluwen van intriges en verdachtmakingen, waarin overspel, omkoperij, kidnapping, afpersing, chantage en moord schering en inslag zijn.

Een roman waarin a.h.w. alle slechte facetten van de mensheid worden geëtaleerd, en waarin de boemannen haas…Lire la suite
Documenten uit de Spaanse burgeroorlog zijn door een Engelse vrijwilliger destijds naar een tante in Engeland gestuurd en blijken nu, vijftig jaar later, aanleiding tot een hele reeks misdaden. Diverse moorden, onschuldige verdachten, een ontvoering, een verborgen goudschat, politiespeurders, maar ook familieleden die een oplossing gaan zoeken (en die ook vinden) - het kan bijna niet op. Het erg ingewikkelde, niet altijd even waarschijnlijke verhaal wordt bijzonder goed verteld, met telkens weer andere verrassende wendingen. Mede door deze voortreffelijke opbouw blijft de spanning er wel in. Het boek is goed geschreven, met duidelijke karakters. De vertaling laat zich prettig lezen. Kleine druk.

À propos de Robert Goddard

  • Robert Goddard (physicien) (1882–1945), un ingénieur et physicien américain, précurseur en astronautique ;
  • Robert Goddard (1954-), romancier anglais, auteur de romans policiers et de romans à énigme