Livre
Néerlandais

Honden niet toegelaten

Roger Vanhoeck (auteur), Nynke Mare Talsma (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
De opa van Lars dementeert en moet naar een rustoord. Opa's hond gaat naar het asiel omdat hij een jongetje zou hebben aangevallen. Lars probeert opa en zijn hond weer bij elkaar te brengen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Honden niet toegelaten / Roger Vanhoeck ; ill. Nynke Talsma
Auteur
Roger Vanhoeck
Dessinateur
Nynke Mare Talsma 1975-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Waasmunster: Abimo, 2005
92 p.: ill.
ISBN
90-59322-49-5

Commentaires

Lars beleeft turbulente tijden. Zijn opa Freek is behoorlijk aan het dementeren. Brak, opa's hond, wordt in het asiel opgesloten en Lars zelf is verliefd op zijn buurmeisje. Niet alles loopt goed af, maar het boek biedt een hoopvol einde. De betrokkenheid van Lars bij Freek wordt uitgebreid belicht maar ook zijn gene en angst. Over Lars en Freek wordt verteld in de derde persoon. Toch zijn zij invoelend beschreven. Brak is de ik-figuur. Bijfiguren als de asielhouders hebben een ongenuanceerde rol toebedeeld gekregen. Hoewel er een zwaar onderwerp wordt aangeroerd, is de toon soms ook relativerend en sluipt er ook 'humor' in het verhaal. De eenvoudige, getekende zwart-witillustraties onderstrepen enkele belangrijke passages in het boek. Vanaf ca. 10 jaar.

Honden niet toegelaten

Freek, de opa van Lars, gedraagt zich tijdens Lars' wekelijkse bezoekjes steeds vreemder. Freek loopt overdag rond in pyjama, vraagt Lars om appels te kopen, terwijl de tuin ermee vol ligt en vaak herkent hij Lars niet eens. Lars worstelt met dit vreemde gedrag en maakt zich terecht erg ongerust om zijn opa. Op een dag wil Freek vliegen als een meeuw. Hij kruipt het dak op van de duiventil en valt ongelukkig neer. Freek wordt naar het ziekenhuis gebracht en komt later in een rustoord terecht. Brak, de hond en trouwe vriend van Freek, is er niet toegelaten en moet naar het asiel. In het rustoord neemt de dementie - de oorzaak van het eigenaardige gedrag van opa - onrustwekkend toe… In een eenvoudige taal, maar zonder poëtische beschrijvingen te schuwen, wordt een moeilijk thema als dementie aan jonge kinderen uitgelegd. Het verhaal verraadt een warme vriendschap tussen een kleinzoon en een opa, die op bizarre wijze verstoord wordt. Niet alle aandacht gaat naar de dementie, er is ook pl…Lire la suite