Livre
Néerlandais
Een zus doet verslag van het leven van haar aan drugs verslaafde broer en zijn vrouw en de impact die dat drugsgebruik heeft op de hele, welgestelde familie.
Titre
Maalstroom : memoires
Auteur
Sigrid Rausing
Traducteur
Anne Roetman Thijs Van Nimwegen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Mayhem : a memoir
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
223 p.
ISBN
9789023469117 (hardback)

Commentaires

Leeggezogen door de harddrugs

Sigrid Rausings Maalstroom is een emotioneel en intellectueel diepgravend boek over haar broer en schoonzus die samen ten onder gingen aan harddrugs. Je bent nooit alleen verslaafd, schrijft ze, je omgeving is dat altijd samen met jou.

Als er een Hollywood-film over je wordt gemaakt, zoals de beursmakelaar Jordan Belfort overkwam in The Wolf of Wall Street, weet je dat je het op een of andere manier gemaakt hebt in het leven. Maar wat als er een Zweedse opera over je wordt gecomponeerd? Wat moet je daar dan van denken? Dat is nochtans wat Hans en Eva Rausing in 2016 overkwam, of toch Hans, want Eva was toen al vier jaar dood.

Hans en Eva leerden elkaar kennen in een afkickkliniek. Hij was voor het eerst met heroïne in contact gekomen op zijn achttiende, toen hij door het Verre Oosten reisde en een stel Italiaanse vrouwen hem wou laten ervaren hoe het aanvoelde om echt high te zijn.

Zij was een Amerikaanse expat, in Hongkong geboren en al sinds haar tienerjaren verslaafd aan alles wat ze te pakken kon krijgen. In 1992 waren ze clean. Ze trouwden, kregen drie kinderen en leken een gelukkig koppel te zijn, tot ze tijdens de oudejaarsnacht van 1999 op 2000 c…Lire la suite

Had ik maar

Memoires. In 2012 overleed de schoonzus van Granta Books-uitgever Sigrid Rausing aan haar jarenlange heroïneverslaving. In Maalstroom gaat Rausing op zoek naar antwoorden.

In Amerika is I remember van Joe Brainard een cultboek. Daarin vertelt de schrijver hoe hij opgroeide in de jaren 1940 en 1950. Elke zin van dit begeesterende werkstuk begint met de woorden 'I remember'. De beschrijvingen van Sigrid Rausings kinderjaren in Maalstroom doen denken aan het werk van Brainard. En ook aan Marcel Proust, dat krijg je al snel wanneer een auteur het leven in zintuiglijke details verkent. Herinneringen aan de geur van geraniums en anjerzeep, en aan spelletjes uit de kindertijd sieren de openingsbladzijden van Rausings memoires, maar de idylle heeft een wilde kant. De kinderen kijken naar horrorfilms en krijgen veel - misschien wel te veel - vrijheid.

In 1980 verhuist Sigrid Rausing, dan nog een kind, met haar ouders, broer Hans en zus Lisbet naar Engeland. In Zweden zijn de Rausings beroemd. De grootvader was de oprichter van Tetra Pak, een verpakkingsbedrijf dat uitgroeide tot een mondiale speler. De rod…Lire la suite

Een lijn te ver

Geld maakt niet gelukkig, maar je kunt er wel een smak drugs mee kopen om de levenspijn te verzachten. Sigrid Rausing reconstrueert in haar memoires de neergang van haar verslaafde broer en schoonzus, met chirurgische precisie.

Op maandag 9 juli 2012 ontdekte de Londense politie het lichaam van Eva Rausing in wat de tabloids omschreven als een drugshol. Het lijk, dat verborgen lag onder dekzeilen, afval en flatscreens, was in verregaande staat van ontbinding. Onderzoek van haar pacemaker zou uitwijzen dat haar hart het al twee maanden eerder had begeven. Het ‘drugshol’ is de master bedroom van een opulente en verder keurig onderhouden villa die op 70 miljoen pond werd geschat. Haar man Hans Kristian Rausing is een telg van de Zweedse Rausing-familie die fortuin vergaarde met de uitvinding van de Tetra Pak, het gelamineerde drinkkarton dat je in zowat elke koelkast ter wereld aantreft. Kristian en Eva stonden behalve om hun filantropie ook bekend als zware druggebruikers en regelmatige bezoekers van afkickcentra.

Tevergeefse bezoeken, zo concludeert Kristians zus Sigrid, die in Maalstroom haar herinneringen aan de periode op een rijtje zet. Zo werd Eva …Lire la suite

De ernstige en destructieve verslaving van een persoon heeft enorme impact op alle familieleden. Samen met de verslaafde gaan zij door alle fasen heen: ontkenning, vechten, berusten, frustratie, onmacht, woede, verdriet, schaamte en schuldgevoel. Altijd de vraag of je het goed doet, of je niet meer had moeten doen of juist minder. Dit vertelt de schrijfster aan de hand van haar eigen ervaring met haar zwaar aan drugs verslaafde broer en zijn vrouw. Omdat ze uit een familie komen die bekend staat om hun enorme fortuin, dat is vergaard met het grootste verpakkingsbedrijf ter wereld (Tetra Pak), is er ook nog eens de onverdeelde aandacht van de roddelpers voor alles wat hen overkomt. De auteur geeft een fragmentarisch verslag van de gebeurtenissen uit hun jeugd, de verslaving, het herstel en de terugval, die eindigt met de dood van haar schoonzus. Met voorbeelden uit onderzoeken en de kunsten en citaten uit de pers en haar eigen archief is dit een persoonlijk en interessant verslag gewor…Lire la suite