Livre
Néerlandais

De belevenissen van een muurbloem

Stephen Chbosky (auteur), Roos Van de Wardt (traducteur)
Dans la série:
Public cible:
15 ans et plus
De vijftienjarige Charlie is zeker geen sukkel, maar populair is hij ook niet. Zijn verlegen, hyperintelligente en sociaal onaangepaste karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloempje blijft. Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama's, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen. Op geheel eigen manier vertelt Charlie
Sujet
Adolescentie
Titre
De belevenissen van een muurbloem
Auteur
Stephen Chbosky
Traducteur
Roos Van de Wardt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The perks of being a wallflower
Éditeur
Amersfoort: Colibri, [2018]
335 p. ; 15 cm
ISBN
9789045340173 (hardback)

Plusieurs langues:

Commentaires

In de young adult-roman hebben uitgeverijen een heuse hype ontdekt: ze wijden nieuwe imprints, reeksen en (online)tijdschriften aan het genre. Ook uitgeverij Prometheus gaat overstag. Hun eerste boek in de reeks ‘Prometheus Young Adult’ is alvast een verrassende keuze: De belevenissen van een muurbloem, de Nederlandse vertaling van het in 1999 gepubliceerde debuut van de Amerikaan Stephen Chbosky. Een behoorlijk controversieel boek volgens de achterflap, dat destijds in enkele Amerikaanse scholen verboden werd omwille van de ‘choquerende’ inhoud.
Hoofdpersonage Charlie richt zich via brieven, die iets minder dan een jaar omspannen, tot een fictieve lezer, die hij als ‘Lieve vriend’ aanspreekt. Hoewel het genre van de briefroman een vertrouwelijke toon doet vermoeden, positioneert Charlie zich aanvankelijk als louter objectief observator. De onzekere adolescent reflecteert slechts meningen én gevoelens van gezinsleden en peergroup, waardoor zijn eigen bildung nogal moeizaam…Lire la suite
Briefroman waarin de vijftienjarige Charley aan een onbekende vriend schrijft tijdens zijn eerste jaar in de bovenbouw. Charley is super intelligent en emotioneel instabiel. Hij krijgt geen aansluiting met klasgenoten, maar vindt vrienden die in de examenklas zitten. Hij wordt verliefd op een van hen en met een ander meisje uit dit vriendengroepje krijgt hij een seksuele relatie. Charley gebruikt regelmatig drugs en alcohol om de realiteit te ontvluchten. Gaandeweg het schooljaar gaat het slechter met hem en brengt hij bezoeken aan een psycholoog. Debuutroman die in 1999 in de VS werd gepubliceerd. De auteur (1970) schrijft scenario’s voor tv en films. Een bijzonder en indrukwekkend verhaal dat aanzet tot denken over de hoofdpersoon, zowel tijdens als na het lezen. Klein formaat, kleine druk.

De belevenissen van een muurbloem

'De belevenissen van een muurbloem' is een briefroman. Charlie, vijftien jaar, vertelt over zijn belevenissen als muurbloem op een typisch Amerikaanse high school.
Hij leeft letterlijk langs de zijlijn en observeert de wereld rondom. Op een bepaald moment krijgt hij meer contact met Patrick en Sam, zijn eerste echte vrienden. Stiekem heeft hij ook gevoelens voor Sam en is hij benieuwd naar de voor hem onbekende wereld van Patrick, die homofiel is. Zijn leraar Engels probeert hem aan te sporen om meer te lezen en geeft hem regelmatig een nieuw boek om te bespreken. Hij moedigt hem aan om minder aan de zijlijn te staan en meer te participeren.
Charlie vertelt over een turbulent jaar, waarbij hij niets onbesproken laat: seks, homofilie, incest, drugs, …alles komt aan bod.
Het boek is reeds tien jaar uit in de Angelsaksische landen, maar werd nu pas bij ons uitgegeven. Bij uitgave zorgde het boek in Amerika voor heel wat opschudding en werd het zelfs op een aantal schole…Lire la suite

À propos de Stephen Chbosky

CC BY-SA 2.0 - Image by

Stephen Chbosky, né le 25 janvier 1970 à Pittsburgh en Pennsylvanie, est un écrivain, réalisateur, producteur, scénariste et écrivain américain.

Biographie

Stephen Chbosky est connu par son roman Le Monde de Charlie, d'abord publié sous le titre Pas raccord, qui en est à sa vingtième réédition. Il a été vendu à plus d'un million d'exemplaires, traduit en sept langues et édité en Europe, en Amérique du Sud et en Asie.

Chbosky a écrit et réalisé son premier long métrage The Four Corners of Nowhere à 23 ans qui a été présenté en compétition au Festival de Sundance. Il participe aussi au scénario du film Rent. En 2006, Chbosky cocrée avec Jon Turteltaub la série télévisée Jericho.

Il réalise en 2012 l'adaptation de son roman sous le titre Le Monde de Charlie (The Perks of Being a W…En lire plus sur Wikipedia