Livre
Néerlandais
Als de zevenjarige Christopher, die op school gepest wordt, in een bos verdwijnt, komt hij zes dagen later terug als een veel slimmere en volwassener versie van zichzelf.
Titre
De denkbeeldige vriend
Auteur
Stephen Chbosky
Traducteur
Saskia Peterzon-Kotte
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Imaginary friend
Éditeur
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2019
781 p.
ISBN
9789400510319 (paperback)

Commentaires

De duivel aan het werk

Op een dag kom je De denkbeeldige vriend van je leven tegen en ga je het bos in. God – of de duivel – weet wat je te wachten staat als je er weer uit komt.

Christopher en zijn moeder Kate zijn op de vlucht voor zijn gewelddadige stiefvader. Ze verschuilen zich in het dorpje Mill Grove, Pennsylvania. De mensen spreken er nog altijd over David, een jongen die vijftig jaar geleden verdween en nooit is teruggevonden. Achter de keurige gevels worstelen heel wat inwoners bovendien met verwoestende problemen: alcoholisme, incest of intens schuldgevoel. Kate doet er alles aan om haar zevenjarige zoon een goede scholing te geven, ook al hoort hij in de klas bij de losers: hij is niet alleen dyslectisch, hij is ook straatarm en draagt de foute kleren. Tot hij op een dag een zachte stem hoort die hem het bos in lokt. Als hij zes dagen later weer opduikt, ziet de wereld er helemaal anders, bijna paradijselijk uit: Kate wint de lotto, Christopher kan plots vlot lezen en rekenen en een denkbeeldige vriend houdt hem nu gezelschap. Die ‘aardige man’ geeft hem een merkwaardige opdracht. Christopher moet voor hem een boomhut bouwen. En dan …Lire la suite

De zevenjarige Christopher en zijn moeder verbergen zich voor zijn uiterst gewelddadige vader in een klein stadje waar de jongen op school gepest wordt. Op een dag verdwijnt hij in het nabije woud en komt hij zes dagen later terug als een veel slimmere en volwassener versie van zichzelf. Maar hij hoort stemmen, mag van zijn denkbeeldige vriend niets vertellen over wat er is gebeurd en moet een boomhut bouwen, anders zou er iets ergs kunnen gebeuren met iedereen in zijn omgeving. Ondertussen wordt in het bos het skelet gevonden van een kind dat vijftig jaar daarvoor in even vreemde omstandigheden is verdwenen. Christopher beschikt over gaven, is een ziener en heeft alleen maar ‘de vriendelijke man’ als vriend. Chbosky’s tweede roman, na het succesvolle ‘De belevenissen van een muurbloem'* (2011; oorspronkelijke Engelse versie 1999) is een psychologisch horrorverhaal dat soms doet denken aan Stephen King en de lezer zeer snel in de ban krijgt. Maar omdat die spanning onderhuids blijft e…Lire la suite

À propos de Stephen Chbosky

CC BY-SA 2.0 - Image by

Stephen Chbosky, né le 25 janvier 1970 à Pittsburgh en Pennsylvanie, est un écrivain, réalisateur, producteur, scénariste et écrivain américain.

Biographie

Stephen Chbosky est connu par son roman Le Monde de Charlie, d'abord publié sous le titre Pas raccord, qui en est à sa vingtième réédition. Il a été vendu à plus d'un million d'exemplaires, traduit en sept langues et édité en Europe, en Amérique du Sud et en Asie.

Chbosky a écrit et réalisé son premier long métrage The Four Corners of Nowhere à 23 ans qui a été présenté en compétition au Festival de Sundance. Il participe aussi au scénario du film Rent. En 2006, Chbosky cocrée avec Jon Turteltaub la série télévisée Jericho.

Il réalise en 2012 l'adaptation de son roman sous le titre Le Monde de Charlie…En lire plus sur Wikipedia