Livre
Néerlandais
Herinneringen van de Britse (film)acteur, schrijver en presentator aan zijn jeugd tussen zeven en twintig jaar, een periode waarin hij het moeilijk had door eenzaamheid en zijn ontluikende homoseksualiteit.
Titre
Een jongensleven
Auteur
Stephen Fry 1957-
Traducteur
Henny Corver
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Moab is my washpot
Éditeur
Amsterdam: Thomas Rap, 2019
430 p., [8] p. foto's
ISBN
9789400404274 (paperback)

Commentaires

Een doortrapt watje

Memoires. De immer gevatte Stephen Fry, de Oscar Wilde van de eenentwintigste eeuw, schreef al 1997 zijn memoires. Nu zijn ze in het Nederlands vertaald. Gelukkig, want het inkijkje in een traditioneel Britse opvoeding fascineert mateloos.

Je zou het met alle Brexitperikelen bijna vergeten, maar ooit waren de Britten een trots volk. Van Shakespeare tot Lord Nelson, van Oscar Wilde tot Monty Python: Groot-Brittanië had talent in huis, en de wit waarop elke goeie BBC-comedy teert. In de eenentwintigste eeuw is de spoeling dunner geworden. Wie, behalve het groene orakel David Attenborough, kan zich tot national treasure kronen? Wiens naam wordt met bewondering uitgesproken door tieners en oma's, door post-punkers én door de leraar Latijn? We zeggen het maar meteen: Stephen Fry.

U weet wel, de media-persoonlijkheid die altijd welbespraakt is, altijd witty, die alles weet. Fry begon in de jaren '80 als comedy-duo met Hugh Laurie. Hij speelde Oscar Wilde op het witte doek, hij presenteerde de ironische quiz QI en maakte documentaires over Amerika en manische depressie. Stephen Fry is zo Brits als maar zijn kan, al was zijn moeder Joods. Hij is ook zo gay als maar zijn kan, een gentleman die tegen schenen…Lire la suite

De schelmenjaren van Stephen Fry

Fry's memoires over de eerste twintig jaar van zijn leven zijn eindelijk vertaald. De genadeloze zelfkennis van de Brit maakt het boek onweerstaanbaar.

Je kunt het je nu nauwelijks voorstellen, maar dat Stephen Fry, een 7-jarig moederskindje, door zijn liefhebbende ouders naar een kostschool werd gestuurd, 300 kilometer verderop, was doodnormaal in Engeland in de jaren zestig van de vorige eeuw. Tenminste, voor de upper middle class. Om toegelaten te worden tot een chique privéschool - met onnavolgbare logica public school genaamd - moest je nu eenmaal eerst naar een goede voorbereidende school. Bovendien was zo'n kostschool door ijzeren tucht, lijfstraffen, een verstikkende groepsdwang en een overmaat aan sport zeer karaktervormend voor de aankomende elite. Voor de kleine Stephen, een hinderlijk slim buitenbeentje dat sport haatte, was het de hel. Hij verbleef er tot zijn 16de, toen hij van school werd getrapt.

Stephen Fry (1957), acteur, regisseur, comedian en documentairemaker, is vóór alles schrijver. Zijn verliefdheid op de taal, zijn drang om te verleiden met woordgrappen, anekdotes, idiote uitwei…Lire la suite

Een ode aan vervlogen tijden, intense liefde en zichzelf

BOEKENBAL

Stephen Fry moest eerst de halve Griekse mythologie succesvol van verse kwinkslagen voorzien in ‘Mythos’ en ‘Helden’, vóór iemand in het Nederlandse taalgebied op het idee kwam om ’s mans jeugdherinneringen eindelijk eens in een fatsoenlijke vertaling te gieten. ‘Moab Is My Washpot’, over de eerste twintig jaar van zijn leven, heeft de acteur, comedian en schrijver al in 1997 geschreven. Dat heeft tot gevolg dat hier en daar een naam weerklinkt die niet meer bij iedereen een belletje zal doen rinkelen (Bob Monkhouse, iemand?), maar ‘het relaas van een gevoelig plantje dat moeite heeft zich staande te houden in het robuuste struikgewas van een Engelse public school’ ontroert, inspireert en creëert vlot en overdadig melkzuur in de lachspieren. Niemand beseft beter dan Stephen Fry dat zijn verhaal over een ‘middle class-kind op een middle classkostschool in Middle England’ even stijf staat van de uitg…Lire la suite

Jeugdherinneringen van het Britse multitalent Stephen Fry (1957) over de periode van zijn zevende tot zijn twintigste jaar. Het eerste deel, van zeven tot twaalf jaar, is ondanks pesterijen, vernederingen en lijfstraffen op de kostschool nog vrij idyllisch, maar in de middelbareschoolperiode wordt het grimmiger en pijnlijker, met wangedrag culminerend in verwijdering, diefstal, oplichting en uiteindelijk drie maanden gevangenisstraf. Ook worstelt hij dan met zijn homoseksualiteit, die hem eenzaam maakt, al maakt hij wel zijn eerste grote liefde mee. Daarna gaat het veel beter, beschreven in het vervolg 'De Fry kronieken' (2011)*. Fry vertelt zijn verhaal op zijn bekende manier: licht, ironisch, met intellectuele uitweidingen en gedachtesprongen, kortom charmant-irritant. En heel geestig. Openhartig, maar niet obsceen of expliciet. Aanbevolen.

Gedreven door testosteron rotzooien jongens wat aan

Stephen Fry schrijft geestig, poëtisch en zeer Brits memoir over zijn leven op kostschool.

Wat is de essentie van kunst? In zijn autobiografische 'Een jongensleven' beschrijft Stephen Fry op onnavolgbare wijze de plotselinge, aardverschuivende revelatie die hij hier op 14- jarige leeftijd over krijgt. Met een schok ziet hij voor de eerste maal de Absolute Schoonheid. Hierna zal zijn wereld nooit meer dezelfde zijn.

Een kunstenaar, schrijft hij, laat je op een nieuwe manier kijken. "Matisse bijvoorbeeld laat je iets aan een appel zien wat je nooit eerder was opgevallen, maar wat je voortaan in elke appel zult herkennen. Zo zou ik vanaf dat moment voor altijd in staat zijn schoonheid, ware schoonheid, te zien in vertrouwde dingen in mijn omgeving."

Maar het object van schoonheid dat hem op een heldere septemberdag op Uppingham kostschool van zijn sokken blaast is geen schilderij. Geen Shakespeare, geen Beethoven. Het is de eerste aanblik van de 13-jarige eersteklasser Matthew Osborne. Fry's eerste liefde. Van Osborne's achterhoofd, het boordje van zijn jasje …Lire la suite

À propos de Stephen Fry

CC BY-SA 3.0 - Image by Freedom Fry — "Happy birthday to GNU" film crew, especially Matt Lee and Andrew Sampson

Stephen Fry [ˈstiːvən fɹaɪ] est un écrivain, humoriste, acteur et réalisateur britannique, né le En lire plus sur Wikipedia