Livre
Néerlandais

Muis

Stephen Savage (auteur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Informatie over de muis wat betreft zijn voedsel, waar hij voorkomt, levenscyclus en bedreigingen. Met veel kleurenfoto's en gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Muizen
Titre
Muis
Auteur
Stephen Savage
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Mouse
Éditeur
Etten-Leur: Corona, 2006
32 p. : ill.
ISBN
90-5495-865-0

Commentaires

Onder de vele dierenreeksen van Corona/Ars Scribendi (zie De Leeswelp 2006, p. 165) valt de reeks 'Dieren om ons heen' op in gunstige zin. Er zijn de rustige vormgeving, het gegeven dat het monografieën betreft van inheemse dieren, en de consistente kwaliteit omdat slechts twee auteurs, die heel beslagen zijn op het terrein van jeugdboeken over dieren, voor deze reeks schrijven: Michael Leach en Stephen Savage. De reeks is dan wel afkomstig uit het Engelse taalgebied, maar dat merk je er alvast in deze twee nieuwe afleveringen niet aan. Toch niet aan de inhoud, jammer genoeg wel eens aan de vertaling: de 'Langooruil' (van het Engelse Long-eared owl) in het muisboek heet in het Nederlands namelijk de Ransuil.
Het vaste stramien van deze reeks ligt voor de hand: eerst wat anatomie, dan de geboorte en het groeiproces, de leefomgeving, het voedsel, en de bedreigingen door dier en mens. De afsluitende hoofdstukjes omvatten een overzicht in vijf foto's van de levenscyclus, een in…Lire la suite
De informatie over de muis is verdeeld over verschillende hoofdstukken. Deze behandelen achtereenvolgens wat een muis is, hoe hij leeft, zijn voedsel, levenscyclus, gewoontes en bedreigingen. Op iedere bladzijde staat een grote, informatieve kleurenfoto (soms een gekleurde tekening). De tekst bestaat uit een algemeen beschrijvend gedeelte, aangevuld met toegespitste informatie in kaders en een onderschrift bij de illustraties. Moeilijke woorden worden verklaard in een aparte woordenlijst. Tevens zijn achterin een overzicht van de levenscyclus, aanwijzingen voor muizensporen en een register opgenomen. De bladspiegel is ruim opgezet, waarbij de tekst in een vrij groot lettertype is gedrukt. De stijl is helder en begrijpelijk voor de doelgroep. Dit leerzame en mooi uitgegeven boek met een stevige kaft is geschikt voor kinderen vanaf ca. 8 tot 11 jaar; het kan goed gebruikt worden voor een werkstuk of spreekbeurt.

Muis

In dit boek komen we alles te weten over het leven van de muis. Waar muizen leven, waarom ze gaatjes, hoeken en afgelegen plekjes verkiezen. We vernemen meer over hun eetgewoonten en leren hun pootafdrukken herkennen. We volgen de levenscyclus van de pasgeboren muis tot ze zelf jongen krijgt en leren ook haar vijanden kennen. Een muizenplaag kan je beter niet meemaken! Weer een boek dat Stephen Savage geschreven heeft om volwassenen en jongeren de geheimen van de de natuur te leren ontdekken. Prachtige foto's zorgen voor een zeer duidelijke kijk op de levenswijze en gewoontes van de muis.


À propos de Stephen Savage

Stephen Savage est un lexicographe né à Thames en Nouvelle-Zélande le 7 juillet 1875 et mort le 24 juin 1941.

Biographie

Cinquième d'une famille de treize enfants, Tivini, du nom qui lui a été donné à Rarotonga est le fils d'un métis maori, Taina (Valentine Savage) et d'Annie Moulden. Il est par son père le petit-fils de Benjamin Savage, déserteur d'un baleinier américain et Merena Hineato de la tribu des Whanau Apanui dans la Baie of Plenty (Nouvelle-Zélande). Il vint pour la première fois à Rarotonga le 14 juin 1894 et y demeura jusqu'à sa mort le 24 juillet 1941. En 1899, il épousa Ada Henrietta Pari-a-Katea, la fil…En lire plus sur Wikipedia