Livre
Néerlandais
Als een door zijn vrouw verlaten architect met twee lastige puberkinderen met zijn zuster de plaats aan de westkust van Frankrijk bezoekt, waar zij in hun jeugd hun vakanties doorbrachten, komen veel herinneringen boven.
Titre
Die laatste zomer
Auteur
Tatiana De Rosnay
Traducteur
Iris Van der Blom
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Boomerang
Édition
21
Éditeur
Amsterdam: Artemis, 2010
349 p.
ISBN
9789047201663 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Met een titel als De laatste zomer en een idyllisch ogende omslagillustratie roept de Franse schrijfster Tatiana de Rosnay onherroepelijk bepaalde verwachtingen op. Protagonist en vertelfiguur is de veertiger Antoine Rey. Zijn vrouw heeft hem net verlaten voor haar vurige minnaar en hij mist het gezinsleven met zijn drie kinderen. Ook zijn job als architect kan hem niet meer te boeien. Ondanks de ontrouw van zijn vrouw houdt hij nog steeds van haar, en hij kan dan ook niet geloven dat ze hem definitief heeft verlaten voor een andere man. Het lijkt gesneden koek voor een midlifecrisis, maar het lot beslist er anders over. Melanie, de zus van Antoine, wordt veertig en hij besluit voor haar een verrassingsweekend te organiseren. Locatie is het Franse eiland Noirmoutier, waar zij als kinderen vele vakanties in hotel Saint-Pierre doorbrachten in het gezelschap van hun moeder en grootouders. Tot die laatste fatale zomer in 1973, toen hun moeder op 35-jarige leeftijd overleed. Sindsdi…Lire la suite
Antoine bevindt zich in een moeilijke periode in zijn leven. Hij is verlaten door zijn vrouw van wie hij nog steeds houdt, worstelt met twee lastige puberkinderen en heeft een baan als architect die hem weinig voldoening meer geeft. Dan bezoekt hij met zijn zuster de plaats waar zij in hun jeugd hun vakanties doorbrachten aan de westkust van Frankrijk. Er komen veel herinneringen boven die hem aanzetten tot een speurtocht naar de vroegtijdige dood van hun moeder. Hij ontmoet Angèle, die hem helpt over zijn problemen heen te komen en een nieuwe betekenis geeft aan de begrippen leven, dood en liefde. De dood speelt een belangrijke rol in deze roman, maar is nergens sinister of angstaanjagend. Het verhaal is wat traag en komt moeizaam op gang, maar boeit uiteindelijk wel. De karakters en de emoties worden goed beschreven. Voor een ruime lezersgroep. Paperback, kleine druk in een ruime bladspiegel.