Livre
Néerlandais

De val van de Vredeborch

Thea Beckman (auteur)

De val van de Vredeborch

Public cible:
12-14 ans et plus
Tijdens de Spaanse overheersing in de 16e eeuw proberen de burgers van Utrecht Alva en zijn soldaten te verdrijven. Eén van hun leiders is Jan Jacobs van Leemputte.
Sujet supplémentaire
16de eeuw, Inquisitie, oorlog en vrede
Titre
De val van de Vredeborch
Auteur
Thea Beckman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2005
344 p.
ISBN
90-5637-688-8

Commentaires

Tijdens de Spaanse overheersing in de 16e eeuw proberen de burgers van Utrecht Alva en zijn soldaten te verdrijven. Een van hun leiders is Jan Jacobs van Leemputte. Het boek boeit direct en ademt een Middeleeuwse sfeer. Erg goed wordt de tweespalt in Nederland beschreven, evenals de problemen in het gezin Jacobs van Leemputte zèlf (o.a. het huwelijk van de oudste dochter met een Spaanse officier). Aangrijpend is het oorlogsleed met zijn slachtingen en plunderingen, maar ook de rol van sommige Nederlanders daarbij. Het verhaal eindigt abrupt: met de sloop van Vredeborch. Door de grote zwartwitte overzichtstekening van de stad Utrecht in die tijd en de zodanige verdeling dat er per hoofdstuk (er zijn er vierentwintig) twee gebeurtenissen centraal staan, is het verhaal duidelijk. In een naschrift wordt het idee voor het boek uitgelegd. Tevens zijn achterin een summiere lijst met verklaringen van bepaalde woorden en begrippen en een kaartje van Utrecht opgenomen. Aantrekkelijke omslagteke…Lire la suite

À propos de Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Image by Polygoon Hollands Nieuws

Théa Beckmann-Petie, connue sous le pseudonyme de Théa Beckman, née le 23 juillet 1923 à Rotterdam et morte le 5 mai 2004 à Bunnik, était une écrivaine néerlandaise de livres pour enfants.

Biographie

Thea Beckman naît le 23 juillet 1923 à Rotterdam. Dès le plus âge, elle sait qu'elle veut devenir écrivaine. Adolescente, elle écrit des histoires et des morceaux de musique. Elle étudie la psychologie sociale à l'Université d'Utrecht.

Elle a écrit plusieurs romans dont le plus connu, Kruistocht in spijkerbroek, (en anglais Crusade in jeans), qui s'inspire de la croisade des enfants de 1212,a obtenu le prix Gouden Griffel. Ce roman a été adapté dans un film en 20…En lire plus sur Wikipedia