Livre
Néerlandais

Saartje Tadema

Thea Beckman (auteur)

Saartje Tadema

Public cible:
12-14 ans et plus
Samen met haar broer komt Saartje in het 18e eeuwse Amsterdam in het Burgerweeshuis terecht; ze maakt moeilijke jaren door voor ze een baantje als dienstmeisje in een herberg krijgt. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Saartje Tadema
Auteur
Thea Beckman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2002
191 p.
ISBN
90-5637-019-7

Commentaires

Historische roman, tegen het decor van het Amsterdamse Burgerweeshuis in de 18e eeuw, waarin de levensgeschiedenis van de kinderen Tadema, Dirk, Saartje en Jakob, wordt verteld. Zij worden na het overlijden van hun ouders opgenomen in het Burgerweeshuis. Het Burgerweeshuis kent een strikte orde van regels, kleding en het gescheiden wonen van jongens en meisjes. Het dagelijks leven in dit weeshuis wordt heel precies geschetst. Ook zijn er doorkijkjes naar het Amsterdam uit die tijd. Het belangrijkste motief vormt de groei die Saartje doormaakt: geheel tegen de opvattingen van haar tijd in is Saartje een meisje dat zelf wil denken, begrijpen, lezen en leren. Zij heeft een eigen mening en komt op voor haar recht. Uiteindelijk lukt het Saartje toch om, levend volgens haar opvattingen, een zinvol bestaan op te bouwen. Jammer is dat het 'eind goed' een beetje te 'al goed' is. Een typisch 'Thea Beckman-boek': het leest als een trein, het is tot in de details nauwkeurig, het komt op voor hen …Lire la suite

À propos de Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Image by Polygoon Hollands Nieuws

Théa Beckmann-Petie, connue sous le pseudonyme de Théa Beckman, née le 23 juillet 1923 à Rotterdam et morte le 5 mai 2004 à Bunnik, était une écrivaine néerlandaise de livres pour enfants.

Biographie

Thea Beckman naît le 23 juillet 1923 à Rotterdam. Dès le plus âge, elle sait qu'elle veut devenir écrivaine. Adolescente, elle écrit des histoires et des morceaux de musique. Elle étudie la psychologie sociale à l'Université d'Utrecht.

Elle a écrit plusieurs romans dont le plus connu, Kruistocht in spijkerbroek, (en anglais Crusade in jeans), qui s'inspire de la croisade des enfants de 1212,a obtenu le prix Gouden Griffel. Ce roman a été adapté dans un film en 20…En lire plus sur Wikipedia