Livre
Néerlandais

Mijn kerstopa

Thierry Robberecht (auteur), Philippe Goossens (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
De opa van een jongen (ik-figuur) wordt de opvolger van de kerstman. De jongen vindt het moeilijk dat hij zijn opa nu met veel andere kinderen moet delen. Groot formaat prentenboek met kleurenillustraties in olieverf. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Mijn kerstopa
Auteur
Thierry Robberecht
Dessinateur
Philippe Goossens
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2008
[30] p. : ill.
ISBN
9789044809770

Commentaires

Het groot formaat prentenboek Mijn kerstopa vertelt het verhaal van een jongen (de ik-figuur) en zijn opa. Ze zijn erg goede vrienden en vertoeven uren in elkaars gezelschap. Ze wonen in een dorp in het Hoge Noorden, dicht in de buurt van de Kerstman wiens helpers, de kerstkereltjes, ze regelmatig ontmoeten. Op een dag wordt opa door een kerstkereltje uitgenodigd in het paleis van de Kerstman. Hij vliegt er samen met de jongen in de arrenslee naartoe. Daar beantwoordt opa de vraag of hij de nieuwe Kerstman wil worden, positief. De jongen vindt dat verschrikkelijk, want: "Ben je vergeten dat je mijn opa bent? Met wie moet ik nu sneeuwpoppen maken en sleeën?" Hij is zo boos dat hij wegloopt. Na uren dwalen en ijskoud komt hij terecht in een gezin waar de drie kinderen popelen van ongeduld voor de komst van de Kerstman. Maar verzoend met de situatie is de jongen nog niet. Dat gebeurt tijdens de kerstnacht wanneer de jongen zijn 'kerstopa' opnieuw ontmoet.

De illustraties zi…Lire la suite
Een jongen (ik-figuur) en zijn opa zijn altijd dikke maatjes. Daar komt een eind aan als de kerstman in de opa van de jongen zijn opvolger ziet. Uit wrok dat hij zijn opa nu met velen moet delen, loopt de jongen weg en komt na uren dwalen bij een arm gezin terecht. In spanning kijken de kinderen daar al naar de kerstman uit. Dat zet de jongen aan het denken. In extra groot formaat uitgegeven prentenboek met sfeervolle illustraties die zich steeds over twee pagina’s uitstrekken. De met veel zorg gemaakte illustraties tonen beelden van een sprookjesachtig, winters landschap met eenvoudige, houten blokhutten en taferelen binnenshuis van rond de kersttijd. De platen hebben ietwat grove vormen en de matte nachtkleuren passen goed bij de emoties van de jongen. De rode en groene kerstkleuren zorgen daarnaast voor gezellige accenten. De teksten staan in een relatief kleine letter en zijn steeds op een rustig deel van de illustratie geplaatst. De auteur is bekend van zijn prentenboeken over ho…Lire la suite

À propos de Thierry Robberecht

Thierry Robberecht, né le 11 février 1960 à Bruxelles‚ est un scénariste belge de bande dessinée, illustrateur et auteur de livres jeunesse. Il écrit en français et parfois en flamand.

Biographie

Thierry Robberecht édite son premier roman chez Casterman. Écrivain‚ parolier pour le chanteur belge Marka et scénariste de bande dessinée (La smala avec Marco Paulo)‚ Thierry Robberecht a écrit de nombreux romans pour la jeunesse‚ et des livres pour enfants illustrés notamment par Philippe Goossens, et publiés aux éditions Mijade. En 2020, il vit à Bruxelles et continue d'écrire.

Publications

Bande dessinée
  • La Smala, dessin de Marco Paulo, Casterman, 2000.
  • L'Ennemi, dessin d'Alberto Pagliaro, Casterman, coll. « Ligne rouge » :
  1. En lire plus sur Wikipedia