Livre
Néerlandais
Documentaire in romanvorm over een fabrikant in Polen, die door tewerkstelling van zoveel mogelijk joden, hen van deportatie probeert te redden.
Titre
Schindlers lijst
Auteur
Thomas Keneally
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Schindler's list
Éditeur
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 1995
382 p.
ISBN
90-245-1214-X

Commentaires

Het ongelooflijke, maar waar gebeurde verhaal van een Sudetenduitse industrieel en zwarthandelaar, die zich in 1939 in Krakau vestigde en zijn joodse arbeiders van de dood redde. Dat alles presteerde hij onder de neus van de S.S. met een mengeling van boerenslimheid en omkoperij en met grote persoonlijke moed. Het verhaal is door de Australische auteur in romanvorm geschreven, maar dit is zo knap gedaan dat de lezer het gevoel heeft dat de dialogen ter plaatse zijn genoteerd en dat alles precies zo en niet anders is geweest. Er zijn weinig boeken die zo beeldend de sfeer weten te treffen van misdadigheid en krankzinnigheid van de jodenvervolging, zoals die bijv. tot uiting komt in de Sonderaktionen, waarmee het getto van Krakau wordt ontruimd. Wie denkt dat hij nu wel alles heeft gelezen over dit onderwerp vergist zich. Dit boek behoort tot het soort dat men gelezen moet hebben. Normale druk. Succesvol verfilmd door Steven Spielberg.

À propos de Thomas Keneally

Thomas Michael Keneally, né le 7 octobre 1935 à Sydney, est un auteur australien. Il est surtout célèbre pour La Liste de Schindler qui inspira le film du même nom.

Biographie

Né à Sydney, il commença ses études au séminaire pour devenir prêtre, mais abandonna en 1960 pour se diriger vers l'éducation. Il publie son premier livre en 1964. Il se marie en 1965 et aura deux enfants.

Il est un fervent défenseur de la république australienne et fait partie du mouvement républicain australien.

Œuvres

Fictions