Livre
Néerlandais

Het dagboek van Nurdius Maximus in Pompeï

Tim Collins (auteur), Andrew Pinder (dessinateur), Reggie Naus (traducteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Nurdius (12, ik-figuur) vertelt in zijn dagboek hoe hij met zijn vader naar Pompei͏̈ reist. Eenmaal aangekomen ontdekken ze een stinkende, rokende berg die voor veel ophef zorgt. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Het dagboek van Nurdius Maximus in Pompeï
Auteur
Tim Collins
Dessinateur
Andrew Pinder
Traducteur
Reggie Naus
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Diary of Dorkius Maximus in Pompeï
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2014
192 p. : ill.
ISBN
9789021672960 (hardback)

Commentaires

Het is 40 jaar voor Christus. De Romeinse Nurdius (13) vertrekt met zijn ouders naar Pompeï. Zijn vader moet er belasting innen. Het stinkt in Pompeï naar vissaus, de mensen zijn er dom en van belasting betalen willen ze niets weten. Spannend wordt het voor Nurdius als hij met Decima het geheim van de verdwenen leraar Numerius ontrafelt. Er dreigt een groot gevaar voor Pompeï, maar zie dat die bijgelovige mensen maar eens duidelijk te maken… Dit in dagboekvorm vertelde verhaal heeft veel weg van de bekende dagboekserie 'Het leven van een loser': het speelse lettertype op een zeer ruime bladspiegel en de vele zwart-witillustraties met tekstballonnetjes. Het verhaal is oppervlakkig en voorzien van veel (flauwe) grappen, maar zal een breed publiek aanspreken. Mooi meegenomen is de kennis van de klassieke oudheid die kinderen spelenderwijs opdoen. Achterin staat een Romeinse woorden- en cijferlijst en ook wordt over de veel beroemdere uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus verteld…Lire la suite

Het dagboek van Nurdius Maximus in Pompeï

Het derde avontuur van Nurdius Maximus speelt zich af in Pompeï. Een stad waarvan de restanten bij velen tot de verbeelding spreken.
Nurdius is er nog steeds van overtuigd dat hij ooit een grootse Romeinse held zal worden. Toch is hij op dit ogenblik gewoonweg blij dat hij zelf kan navertellen wat hij de voorbije zomer heeft meegemaakt.
Voor het werk van zijn vader zijn ze de voorbije zomer naar Pompeï getrokken. Een onooglijke stad, zeker in vergelijking met Rome waar Nurdius woont. Zijn vader moet het bestuur van Pompeï ervan overtuigen meer belastingen te betalen aan Rome. Vanaf het ogenblik dat zij daarmee instemmen, kan Nurdius weer naar huis. Bij aankomst blijkt al snel dat het gemiddelde IQ in Pompeï beduidend lager ligt dan in Rome. Uit pure verveling begint Nurdius op zijn eentje aan een speurtocht. Zo komt hij iets héél geheims te weten: de stad zal verwoest worden! Maar wat hadden jullie gedacht ... ? Uiteraard wil niemand hem geloven.
Een hilarisch verhaa…Lire la suite

À propos de Tim Collins

Timothy « Tim » Collins , né le 21 août 1989 à Worcester (Massachusetts), est un lanceur de relève gaucher des Royals de Kansas City de la Ligue majeure de baseball.

Avec une taille de 1,70 m (5 pieds et 7 pouces), Collins est le plus petit lanceur en activité dans les majeures et le deuxième joueur le plus petit après José Altuve.

Biographie

Après des études secondaires à la Worcester Tech High School de Worcester (Massachusetts), Tim Collins est recruté comme agent libre amateur par les Blue Jays de Toronto en 2007.

Encore joueur de ligues mineures, il est le 14 juillet 2010 échangé avec Álex González et Tyler Pastornicky, deux joueurs d'arrêt-court, aux Braves d'Atlanta en retour du lanc…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions