Een stel verhalen

Tom Hanks (auteur), Lidwien Biekmann (traducteur)
Titre
Een stel verhalen
Auteur
Tom Hanks
Traducteur
Lidwien Biekmann
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Uncommon type
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
423 p. : ill.
ISBN
9789025447854 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Steracteur, debuterend auteur

Verhalen. Tom Hanks heeft thuis twee Oscars, een collectie antieke typemachines en, sinds deze week, zijn literair debuut. De bundel Een stel verhalen is als een doosje pralines: je weet nooit wat het wordt. En het smaakt naar meer.

Tom Hanks kan alles en iedereen houdt van hem. Dat maakt hem vreselijk antipathiek. Het ergst van al is dat hij er altijd zo geweldig sympathiek uitziet. Of hij nu in een raket vliegt, op een onbewoond eiland strandt, op de stranden van Normandië landt of aids oploopt: altijd weer ziet hij er toch zo ontzettend aardig uit. Zijn charisma overleeft moeiteloos drie Dan Brown-verfilmingen, zolang hij maar af en toe wat met Spielberg inblikt. Hij is de all American guy, maar dan met een fortuin op zijn bankrekening. Steunde Obama. Gelooft in God en het homohuwelijk. Doet nooit wat verkeerd, werd nooit betrapt op drugs, zit niet bij Scientology. Je wil met hem een Budweiser drinken, maar eigenlijk wil je hem vooral een klap voor zijn aardige kop verkopen.

Nu blijkt dat hij ook nog eens een aardig stukje kan schrijven. Dat weten we eigenlijk al sinds The New Yorker drie jaar geleden uitpakte met zijn korte verhaal 'Alan Bean plus four'…Lire la suite

Goedzak die verlangt naar het verleden

Jarenlang was acteur Tom Hanks de gedroomde Amerikaan: goeiig maar dapper. Als schrijver laat hij zich van een kritischer kant zien.

De hoofdpersoon in 'Drie uitputtende weken' is een goedzak. Zo'n knul die het ook allemaal maar overkomt. 'Slim. Zorgzaam. Relaxed op de rand van loom', zo wordt hij omschreven door zijn nieuwe liefde. Deze Anna, superfit en superaantrekkelijk, was altijd gewoon een schoolvriendin van de niet bijster opvallende hoofdpersoon-zonder-naam. Maar als zij op een dag - uit het niks - besluit dat het tijd is voor méér, moet de gemoedelijke ik-figuur zich voegen naar haar moordende dagritme: de vroeg-ochtendlijke hardloopsessies, de gezonde ontbijtjes, de duikcursus na de drukke baan, shoppen na de duikcursus. En ingeroosterde seks, ook onderdeel van het ambitieuze schema.

'Anna's vriendje zijn was alsof ik een zware marinierstraining volgde in het Amerikaanse leger en tegelijkertijd in het tornadoseizoen een fulltimebaan had bij een Amazon-distributiecentrum in Oklahoma', verzucht de ik-persoon. Je bent geneigd hem te onderschatten, maa…Lire la suite

Korte verhalen van filmacteur Tom Hanks (1956), bekend van films als ‘Forrest Gump’ en ‘Saving Private Ryan’. Hanks schrijft in het typisch Amerikaanse genre van het korte verhaal; op zijn best doen zijn verhalen denken aan het werk van illustere voorgangers als Carver, Updike en Salinger. Hilarisch is het verhaal over een groep vrienden die een maanreisje maakt met een raket uit een bouwpakket. Met een meesterlijk gevoel voor ironie onderbouwt Hanks de ‘geloofwaardigheid’ van het verhaal door te focussen op niet ter zake doende details. Heel komisch! Er staan ook mooie psychologische portretten en aangrijpende verhalen in de bundel: over een jongen die op zijn verjaardag ontdekt dat zijn vader vreemdgaat; over een getraumatiseerde oorlogsveteraan die zijn best doet om zijn kinderen een onvergetelijke kerst te bezorgen. Hanks is een verzamelaar van oude typemachines. In elk verhaal duikt zo’n apparaat op, een eerbetoon aan het ambacht van de schrijver. Foto’s van typemachines uit Hank…Lire la suite

À propos de Tom Hanks

CC BY 2.0 - Image by John Bauld from Toronto, Canada

Tom Hanks [tɑm hæŋks], né le 9 juillet 1956 à Concord (Californie), est un acteur, réalisateur et producteur de cinéma américain. Il est depuis juillet 2020, avec sa femme Rita Wilson, citoyen grec.

Il est devenu célèbre avec le film Splash…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions