Livre
Néerlandais
Een 12-jarige jongen, wiens vader in het 18e eeuwse Londen als timmerman gaat werken in het circus, raakt samen met zijn vriendinnetje bevriend met de dichter/schilder William Blake.
Titre
De onschuld
Auteur
Tracy Chevalier
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Burning bright
Éditeur
Amsterdam: De Boekerij, 2008
382 p.
ISBN
9789022546567

Commentaires

Net als in Tracy Chevaliers succesvolle en verfilmde Meisje met de parel (Muntinga, 2005), waarin een schilderij van Vermeer centraal stond, speelt ook in De onschuld een kunstwerk een belangrijke rol. Deze keer gaat het om een werk van de nu beroemde maar indertijd straatarme schilder, graficus en dichter William Blake (1757-1827). Het verhaal speelt aan het begin van de jaren '90 van de 18e eeuw. De 12-jarige Jem verhuist van Dorset naar Londen, waar zijn vader als timmerman aan de slag gaat in een circus. Ze komen terecht in de arbeiderswijk Lambeth, als buren van Blake. Jem raakt bevriend met de wereldwijze 14-jarige Maggie, die hem het bruisende stadsleven leert kennen. Zo maken de twee ook kennis met de mysterieuze buurman. In hun belevenissen vindt Blake inspiratie voor zijn beroemde 'Songs of Innocence and Experience'. De onschuld is een degelijk gedocumenteerde historische roman. Het leven in Londen vlak na de Franse Revolutie wordt overtuigend geëvoceerd…Lire la suite
In 1792-1793 spelend verhaal waarin Chevalier weer een kunstwerk, dit keer van de bekende radicale dichter/schilder/drukker William Blake (1757-1827), een belangrijke rol laat spelen. Het 12-jarige jongetje Jem verhuist van Dorset naar Londen waar zijn vader timmerman wordt in het circus van Philip Astley (historische figuur, Astley is de vader van het moderne circus). Jem raakt bevriend met de 14-jarige Londense Maggie die hem inwijdt in het bruisende stadsleven. Jem en Maggie raken bevriend met de mysterieuze buurman William Blake die in hun belevenissen inspiratie vindt voor zijn beroemde ‘Songs of innocence’ (zie Nederlandse boektitel) en ‘Songs of experience’. Goed gedocumenteerde, boeiende, kleurrijke historische roman waarin het roerige leven in Londen vlak na de Franse Revolutie en het circusgebeuren in die tijd levendig en overtuigend beschreven worden. Het Blake-gedeelte blijft, zeker als je niets van Blake’s moeilijk toegankelijke werk afweet, wat schimmig. Wel goed vertaa…Lire la suite

À propos de Tracy Chevalier

CC BY-SA 3.0 - Image by Jon Drori

Tracy Chevalier, née le 19 octobre 1962 à Washington, est une écrivaine américaine et britannique. Elle est l'autrice d'une dizaine de romans, généralement historiques portraits de femmes, notamment de La Jeune Fille à la perle, qui a donné lieu à une adaptation au cinéma.

Biographie

Tracy Chevalier est la fille de Douglas Chevalier, photographe au The Washington Post, et d'Helen Chevalier née Werner. Elle étudie à la Bethesda-Chevy Chase High School (en) de Bethesda, dans le Maryland jusqu’en 1980. Elle poursuit ses études et obtient, en 1984, un diplôme en anglais de l'Oberlin College, qui lui confère en mai 2013 un doctorat honoris causa.

E…En lire plus sur Wikipedia