De beroemde Engelse fossielenzoekster Mary Anning (1799-1847) sluit vriendschap met Elizabeth Philpot, een verzamelaarster van fossiele vissen.
Titre
Opmerkelijke schepsels
Auteur
Tracy Chevalier
Traducteur
Miebeth Van Horn Elvira Veenings
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Remarkable creatures
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2017
336 p.
ISBN
9789492086501 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Op historische feiten berustend verhaal over de beroemde fossielenzoekster Mary Anning (1799-1847) en haar vriendschap met de fossiele vissenverzamelaarster Elizabeth Philpot (1779-1857). In de negentiende eeuw raakte men steeds meer geïnteresseerd in fossielen en meubelmakerdochter Mary verdient al jong de kost met de verkoop van de fossielen die zij vindt in de kalkstenen kliffen van haar woonplaats Lyme Regis. Al in 1811 krijgt zij bekendheid met haar vondst van de eerste complete ichthyosaurus. Vele vondsten volgen en Mary ontwikkelt zich van een ongeletterd meisje tot een paleontologe van naam die vele bekende wetenschappers over de vloer krijgt. Zij sluit een voor die tijd ongebruikelijke (vanwege het standsverschil) vriendschap met de ongetrouwde Londense Elizabeth die met haar eveneens ongetrouwde zusters door haar broer is verbannen naar Lyme Regis. Goed geschreven, boeiende, veelzijdige roman waarin zowel het leven en de positie van vrouwen in die tijd als de wetenschappelij…Lire la suite

Paleontoloog in korset

Heerlijke, historische roman van Tracy Chevalier over twee vrouwen met een passie voor fossielen

Een weinig damesachtige, vieze en geheimzinnige bezigheid", zo werd de passie van de twee vrouwen waar deze historische roman om draait gezien. Wij denken, anno 2017, dan toch aan andere dingen dan aan het zoeken van fossielen op het strand van het Engelse stadje Lyme Regis - maar dat zagen ze aan het begin van de negentiende eeuw dus anders.

Tracy Chevalier geeft in het nu vertaalde 'Opmerkelijke Schepsels' een stem aan Mary Anning, een van de grootste fossielenjagers aller tijden, en Elisabeth Philpot, een fossielenverzamelaar wier collectie momenteel in Oxford is ondergebracht. Chevalier laat de vrouwen om en om aan het woord. Mary is geboren en getogen in Lyme Regis, in een arm milieu. Elisabeth en haar twee zussen komen uit de Londense middenklasse, maar aangezien ze alledrie ongetrouwd zijn, wordt het leven in de stad te duur. Ze belanden met een bescheiden toelage in een cottage in Lyme, waar Elisabeth haar lege dagen vul…Lire la suite

À propos de Tracy Chevalier

CC BY-SA 3.0 - Image by Jon Drori

Tracy Chevalier, née le 19 octobre 1962 à Washington, est une écrivaine américaine et britannique. Elle est l'autrice d'une dizaine de romans, généralement historiques portraits de femmes, notamment de La Jeune Fille à la perle, qui a donné lieu à une adaptation au cinéma.

Biographie

Tracy Chevalier est la fille de Douglas Chevalier, photographe au The Washington Post, et d'Helen Chevalier née Werner. Elle étudie à la Bethesda-Chevy Chase High School (en) de Bethesda, dans le Maryland jusqu’en 1980. Elle poursuit ses études et obtient, en 1984, un diplôme en anglais de l'Oberlin College, qui lui confère en mai 2013 un doctorat honoris causa.

E…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions