Livre
Néerlandais

De geschiedenis van de lelijkheid

Umberto Eco (éditeur intellectuel)

De geschiedenis van de lelijkheid

Overzichtswerk in woord en beeld van opvattingen over het begrip schoonheid in de geschiedenis en filosofie vanaf de Griekse beschaving.
Titre
De geschiedenis van de lelijkheid
Éditeur intellectuel
Umberto Eco 1932-2016
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Storia della bruttezza
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 2007
451 p. : ill.
ISBN
9789035131965 (hardback)

Commentaires

Dit ruim geïllustreerde boek is een vervolg op Eco's 'Geschiedenis van de Schoonheid'*, en op gelijke wijze opgebouwd. Aan de hand van thematische hoofdstukken komen de meest uiteenlopende vormen van 'het lelijke' uit de westerse kunst en cultuur voorbij. Het middeleeuwse wereldbeeld, de duivel, monsters, karikaturen, satanisme, lelijkheid in de Romantiek tot hedendaagse kitsch en camp. Afbeeldingen van kunstwerken zijn overvloedig aanwezig en worden gecombineerd met historische tekstfragmenten, zoals gedichten, betogen, toneelstukken, etc. Ook elementen van de populaire cultuur komen ruim aan bod. Deze bloemlezing is zeer breed, soms wat arbitrair en subjectief, maar een prachtige verzameling eclectisch materiaal en een heerlijk salontafel-boek. De vertaling loopt niet altijd soepel. Het niveau van de teksten gaat uit van een publiek dat is ingeleid in de kunstgeschiedenis. Mede naar gegevens van

À propos de Umberto Eco

CC-BY-SA-3.0 - Image by Università Reggio Calabria

Umberto Eco, né le 5 janvier 1932 à Alexandrie dans le Piémont et mort le 19 février 2016 à Milan, est un universitaire, érudit et écrivain italien. Reconnu pour ses nombreux essais universitaires sur la sémiotique, l’esthétique médiévale, la communication de masse, la linguistique et la philosophie, il est surtout connu du grand public pour ses œuvres romanesques.

Titulaire de la chaire de sémiotique et directeur de l’École supérieure des sciences humaines à l’université de Bologne, il en était professeur émérite depuis 2008.

Biographie

Jeunesse

Fils de Giovanna Bisio et de Giulio Eco, employé aux chemins de fer, il a passé son baccalauréat au lycée Giovanna-Plan d'Alexandrie, sa ville natale.

Dans sa classe, il …En lire plus sur Wikipedia