Livre
Néerlandais

De mysterieuze vlam van koningin Loana

Umberto Eco (auteur)

De mysterieuze vlam van koningin Loana

Een man heeft een merkwaardige vorm van geheugenverlies waarbij alleen zijn eigen levensherinneringen verloren gegaan zijn; hij trekt zich terug op de zolder van zijn ouderlijk huis om daar tussen oude kinderboeken en platen naar zijn identiteit te zoeken.
Titre
De mysterieuze vlam van koningin Loana
Auteur
Umberto Eco 1932-2016
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
La misteriosa fiamma della regina Loana
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2005
423 p. : ill.
ISBN
90-446-0526-7 90-446-0527-5

Commentaires

Yambo wordt 's morgens wakker in het ziekenhuis. Hij weet perfect wie Napoleon is, waar en wanneer deze heeft geleefd en geregeerd. Maar wie hij zelf is, weet hij niet. Een lieve dame, Paola, komt hem bezoeken en vertelt hem dat ze zijn vrouw is, dat zij twee dochters hebben en drie kleinkinderen. De naam is Yambo, zo wordt hem verteld, in feite Giambattista Bodoni. Yambo heeft een zwaar ongeval gehad en lijdt aan geheugenverlies.

Yambo stelt zich een pak vragen in Umberto Eco's nieuwe roman, De mysterieuze vlam van koningin Loana. "Geloofde ik in God? Wat waren mijn politieke opvattingen? Rookte ik? Had ik een relatie met mijn aantrekkelijke assistente, Sibilla?" Hij gebruikt zijn vriend Gianni als een "duikboot om vergane amforen aan de oppervlakte te brengen". Maar ondanks de inspanningen van de dokters, zijn familie en zijn vrienden vindt Yambo zijn geheugen niet terug.

In het tweede deel van de roman, 'Het papieren geheugen', raadt Paola Yambo aan om het druk…Lire la suite
Umberto Eco (1932-2016) is wereldberoemd als schrijver van o.a. “De naam van de roos” en “De slinger van Foucault”. Zijn nieuwste roman gaat over een man die door een beroerte een deel van zijn geheugen verliest: dagelijkse bezigheden kan hij opperbest verrichten, maar zijn eigen gezin herkent hij niet meer, en zijn verleden is als een mist. Daarom keert hij terug naar het huis waar hij opgroeide, en op de zolder daarvan gaat hij op zoek naar de dingen uit zijn jeugd in de hoop dat die zijn geheugen laten terugkeren. Doordat Eco de man laat grasduinen in kinderboeken, strips, 78-toeren-platen en oude geuren en smaken, ontstaat het portret van een jongen die opgroeit in een Italië aan de vooravond van fascisme, oorlog en naoorlogse uitbundigheid, hetgeen ongetwijfeld ook een verkapte autobiografie is. Wederom slaagt Eco erin om een spannend plot, een ontzagwekkende eruditie, een knappe stijl en een innemende psychologie te vermengen tot een dikke en meeslepende roman. Rijkelijk in kleu…Lire la suite

À propos de Umberto Eco

CC-BY-SA-3.0 - Image by Università Reggio Calabria

Umberto Eco (/umˈbɛrto ˈɛːko/), né le 5 janvier 1932 à Alexandrie dans…En lire plus sur Wikipedia