Livre
Néerlandais

Bruine beren

Valérie Tracqui (auteur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Kijkje in het leven van de bruine beer, die in Europa alleen nog in de Pyreneee͏̈n voorkomt. Met overzicht van bedreigingen en soortgenoten. Met veel kleurenfoto's. Vanaf ca. 10 jaar.
Sujet
Beren
Titre
Bruine beren
Auteur
Valérie Tracqui
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L'ours brun
Édition
1
Éditeur
Leidschendam: Biblion, 2012
29 p. : ill.
ISBN
9789054839583 (hardback)

Commentaires

Dit deel uit de natuurserie 'Poot voor poot'* neemt een kijkje in de wereld van de bruine beren, die dreigen uit te sterven. Deze grote roofdieren komen in Europa alleen nog in de Pyreneeën voor. Het zijn vredelievende dieren, die alleen aanvallen als ze worden uitgedaagd. Door de informatie in verhaalvorm te geven wordt een levendig en sfeervol beeld geschetst van hun eet-, leef- en paargedrag, het jagen op een prooi, het aanleggen van een wintervoorraad, het houden van een winterslaap, de geboorte en het opgroeien van hun jongen. Tot slot wordt aandacht besteed aan bedreigingen door de mens en een overzicht gegeven van soortgenoten. Het verhaal is opgedeeld in twaalf thema's van een dubbele pagina met een wisselend gekleurde achtergrond. Prachtige kleurenfoto’s van panorama’s, kenmerkende houdingen en rake details, voorzien van uitleg in een ander lettertype. De informatieve, soms wat poëtische tekst, meestal geplaatst in een kolom aan de linkerzijde van een hoofstuk, is duidelijk, …Lire la suite

Bruine beren

In de reeks 'Poot voor Poot' wordt er steeds één dier onder de loep genomen. Deze reeks is voor wat oudere kinderen bedoeld dan de reeks 'Pootje voor Pootje'. De uitleg in verband met hun territorium, voorgeschiedenis en fysieke kenmerken is hier al wat moeilijker. Op elke dubbele pagina komt een ander thema aan bod dat ons meer inzicht geeft in het bedreigde bestaan van de bruine beer. Ze zien er schattig uit maar het zijn de grootste Europese roofdieren en buitengewoon sterk. Het lijken dikzakken, maar ze zijn lenig en sterk. Ze hebben een feilloos geheugen en de beer doodt zijn prooi in één slag. Zij zijn gek op honing en bessen. De berin zoogt haar jongen drie maanden lang in haar overwinteringshol en leert hen daarna alles wat ze moeten weten om in deze wereld te overleven. De schitterende foto's maken het boek zo aantrekkelijk. En dankzij de verhalende tekst leest het aangenaam. Deze kolos is wel een spreekbeurt waard!