Een kantoorbediende brengt een lang weekeinde door bij zijn ouders in een Vlaams provinciestadje en beleeft er - vooral in zijn verbeelding - de wildste avonturen.
Titre
Lang weekend
Auteur
Walter van den Broeck 1941-
Postface
Herman Brusselmans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Polis, 2016 | Autres éditions
315 p.
ISBN
9789463101134 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

In 1996 begon uitgeverij Houtekiet aan de 'Vlaamse Bibliotheek', een reeks van 36 Vlaamse romans uit de episode 1927-1970, à rato van zes boeken per jaar. Zopas verscheen nummer 30 en dat lijkt een goed moment voor een round-up.

Sinds het derde jaar is telkens een nawoord voorzien, waarin de auteur gesitueerd en het bewuste werk in zijn oeuvre gekaderd wordt. Dat verhoogt de waarde van de uitgave ten zeerste. Bij de eerste twaalf romans moesten we het stellen met een korte, zij het verhelderende tekst op de achterflap.

Verder valt het op dat deze reeks, die samengesteld is door Hugo Bousset, geen canon brengt van 36 klassiekers die iedereen gelezen zou moeten hebben. Bousset heeft willen tonen hoe de roman in Vlaanderen sinds 1927, het jaar dat algemeen aanzien wordt als het moment waarop er een duidelijke vernieuwing vastgesteld wordt, gegroeid en geëvolueerd is. Toch vind ik dat op zijn keuze van titels af en toe iets op te merken valt. Bij sommige auteurs heeft de sel…Lire la suite
Het verhaal schetst met milde satire het culturele en sociale landschap van de Kempen anno 1968. Na de 'Troonopvolger', uitgegeven in eigen beheer, was dit het officiële debuut van de Vlaamse schrijver Walter van den Broeck (1941), die zelf in zijn romans als personage verschijnt om het perspectief van de alwetende verteller te doorbreken. In 1982 kreeg hij de Henriëtte Roland Holst Prijs voor de roman 'Brief aan Boudewijn'. Het saaie leven van kantoorbediende Hector de Waegenmaeckere komt tijdens zijn drie vakantiedagen volledig op de kop te staan. Hij ontmoet 'echte cultuurmensen', zoals een landschapsschilder van de Nieuwe Figuratie, een Vietnam-zanger en een experimentele dichter. Hij vrijt met de vrouw van een volksvertegenwoordiger, raakt betrokken bij een betoging van fabrieksarbeiders, bezoekt de 'Culturele Manifestatie der Katholieke Vrouwen' en zorgt voor een valse bommelding. En alles wat Hector zichzelf of anderen toewenst wordt prompt werkelijkheid. Ondanks zijn lichte ge…Lire la suite

À propos de Walter van den Broeck

Walter van den Broeck est un romancier et un dramaturge belge de langue néerlandaise né à Olen le 28 mars 1941.

Œuvres originales

Prose

 • 1967 : De troonopvolger
 • 1968 : Lang weekend
 • 1969 : 1 cola met 6 rietjes
 • 1970 : 362.880 x Jef Geys (réédité en 1985 avec l'ordre des chapitres modifiés)
 • 1970 : Troïka van spoken (coécrit avec Frans Depeuter et Robin Hannelore)
 • 1970 : Mietje Porseleinen Lili Spring-in-'t Veld
 • 1972 : In beslag genomen. Een politiek-erotische satire
 • 1974 : De dag dat Lester Saigon kwam
 • 1976 : Minder cola met nog meer rietjes
 • 1977 : Aantekeningen van een stambewaarder
 • 1980 : Brief aan…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions